Sörmland

Akutmottagningar fylls av benbrott

1:30 min

Den senaste tidens växlande väder har lett till att länets akuter fyllts till bredden av patienter med arm- och benbrott.

Värst blev det i morse när blixthalkan slog till i Eskilstuna. Mälarsjukhuset hade mitt på dagen tre gånger så många patienter som vanligt.

– Ja vi ser redan idag att det är många som har halkat och tagit emot sig och fått skador på armar, ben, händer och fötter, säger Birgitta Kullenberg som är verksamhetschef för akutkliniken.

Om du får säga en siffra då hur många är det som kommit in?

– Ja det är drygt 20-talet redan, säger hon.

I väntrummet på Mälarsjukhuset i Eskilstuna finns inte en enda stol ledig strax före lunch på måndagen. Och de flesta är där för att kolla sina armar, ben eller handleder. Ishalkan höll Eskilstuna i ett järngrepp under morgontimmarna på grund av regnet som föll på kalla trottoarer. Och Mälarsjukhuset har svårt att hinna med i sina trånga lokaler.

-- Ja det blir naturligtvis trångt och de här patienterna behöver gå på en röntgenundersökning och blir sådana här proppar ibland som gör att det tar tid.

En av de drabbade är Eskilstunabon Monika Strömberg som kommer ut från akuten med hela högerarmen gipsad.

– Ja, jag kom inte så långt, jag gick bara utanför huset så halkade jag på trappen. Så de har gipsat mig, gips i fyra veckor, säger hon.

Även Nyköpings lasarett och Kullbergska sjukhuset i Katrineholm har haft fler benbrott än vanligt de senaste dagarna även om de södra delarna av länet klarade sig från måndagens underkylda regn med blixthalka som följd.

Birgitta Kullenberg råd till alla som ska ge sig ut när det är halt är att använda broddar och alla tricks man kan använda sig av för att inte halka.

Patrik Enlund
patrik.enlund@sr.se