Flygsfors

Läget allvarligt för sjuårig flicka

4:10 min

Tillståndet är fortsatt allvarligt för den sjuåriga flicka som räddades efter att ha åkt in under i isen i vattnet i Flygsfors nära Orrefors på vid lunchtid på söndagen. Flickan vårdas på intensiven efter olyckan. 

Flickan gick ner sig i dammen runt lunchtid på söndagen och drogs in under isen. Hon kunde räddas sedan hennes mamma stampat sönder isen. Flickan fick hjärt- och lungräddning på plats och fördes sedan nedkyld till länssjukhuset i Kalmar.

Räddades av grannar på tipspromenad

Ingolf Slättman, som var den som gav flickan hjärt- och lungräddning, var ute på tipspromenad i skogen när en granne plötsligt kom springande och ropade att det skett en olycka på isen. En liten flicka hade gått genom isen och sköljts med strömmen in under isen och räddats av sin mamma. Men hon var livlös.

En sexårig flicka lekte på isen, som brast. Sedan sköljde strömmarna in flickan under isen. Flickans mamma hittade sedan henne under isen - och efter flera minuter fick man hål på isen och lyfte upp den livlösa flickan ur vattnet.

Hörde ett skrik

Ingolf Slättman var en av de som hade deltagit i en tipspromenad alldeles i närheten.

– Då hör man ett sånt där intensivt skrik. Man hör ju på barn om det är allvar eller om det är bara ett vanligt skrik, säger han i P4 Extra.

Det var flickans bror som skrek och när Ingolf Slättmans granne frågade vad som hade hänt så fick de veta att flickan var under isen.

– Det var lite påfrestande. Det kan man verkligen säga. Det var två barn som lekte på isen och det är strömt där, säger han i P4 Extra.

Kunde se den röda jackan

När grannarna sprang ut stod mamman redan och hoppade på isen. Det var tack vare den färgglada jackan som flickan kunde hittas.

– Det var en jädra tur. Hon hade en röd jacka på sig annars hade vi aldrig sett henne genom isen, säger Ingolf Slättman.

Han har nyligen gått en kurs i hjärt- och lungräddning och det hade han nytta av denna söndagseftermiddag.

– Jag drog upp flickan på land. Sen var det hjärt- och lungräddning direkt och det får vi se om det lyckades.

På Länssjukhuset i Kalmar meddelar de att flickans tillstånd är allvarligt och att hon vårdas på intensivårdsavdelningen.