INTERNETLAGSTIFTNING

Wikipedia släcker ner i protest

Engelskspråkiga Wikipedia och en rad andra sajter och sökmotorer kommer att stänga ner sin verksamhet i 24 timmar från och med klockan sex på onsdag morgon svensk tid. De protesterar mot kontroversiella förslag till internetlagstiftning som övervägs av kongressen i USA.

Även USA:s president Barack Obama är kritisk mot lagförslagen.

Det användargenererade uppslagsverket Wikipedia meddelar att man ställer upp på den kampanj som kommer att inledas vid midnatt på onsdag lokal tid i USA, och sedan fortgå i ett dygn.

Jimmy Wales, Wikipedias medgrundare, varnade studenter på den sociala nätverkssajten Twitter: "Gör era läxor tidigt. På onsdag protesterar Wikipedia mot dålig lagstiftning".

Under protestperioden kommer sajten inte längre gå att använda som ett uppslagsverk utan bara visa information om de två kontroversiella lagförslagen om piratverksamhet på nätet: Sopa (Stop Online Piracy Act) och Pipa (Protect Intellectual Property Act).

– Ansvaret Wikipedia tar är att visa hur det kan bli om de här lagförslagen går igenom. Då tycker vi att det är bättre att visa nu under en dag hur det kan bli än att lagförslagen går igenom och alla språkversioner stängs ner för all framtid, säger Axel Pettersson som är talesperson för Wikipedia i Sverige.

Lagstiftningen, som bland annat går ut på att det inte ska gå att länka till upphovsrättsskyddat material på nätet, har stöd i bland annat Hollywood, musikindustrin och den amerikanska handelskammaren. De båda antipiratlagarna  kan komma att tvinga Google, Facebook och Wikipedia att plocka bort sina användares filmklipp, bland annat. Lagarna ska ge film och musikindustrin större kontroll över sina låtar och filmer som sprids illegalt på nätet.

– Youtube kommer att bli mycket mer försiktiga med vad de kan lägga ut. Det kommer att censureras i förväg eftersom de stora sajterna vill skydda sig själva, säger Axel Pettersson.

På onsdag tar den amerikanska kongressen upp frågorna igen, men redan nu har kongressledamoten Lamar Smith flaggat för att plocka bort den delen som handlar om att utländska sajter med upphovsrättskyddat material ska kunna DNS-blockeras.

Även Barack Obama har ögonen på kongressen och har i en kommuniké skrivit: "Vi kommer inte att stödja lagar som hämmar yttrandefriheten, ökar cybersäkerhetsrisker eller underminerar det dynamiska, innovativa globala internet".

Förra månaden gick flera stora internetföretag, däribland Google, Twitter, Wikipedia och Yahoo, ut och varnade för att lagarna går för långt.

I ett öppet brev skrev de att lagförslagen kunde "ge den amerikanska regeringen makt att censurera nätet med samma sorts medel som används i Kina, Malaysia och Iran".

"Låt oss inte förneka kommande generation av entreprenörer och företagsgrundare de möjligheter som vi alla fick", skrev de också enligt AFP.

Beslutet att släcka ner sajten och delta i protesten fattades med en omröstning, enligt Jimmy Wales.