Priset på bostadsrätter föll rejält i december

Turbulensen i vår omvärld och ett stort utbud av bostäder har lett till en avmattning och prisnedgång på bostadsmarknaden under andra halvåret i fjol. Prisfallet är särskilt tydligt när det gäller villor.

I december föll priserna på bostadsrätter med hela 11 procent i riket som helhet. Även i centrala Stockholm och i Storstockholm föll priserna på bostadsrätter, i båda fallen var nedgången 3 procent. I Stormalmö var fallet hela 11 procent.

– Den utveckling vi haft under hösten har fortsatt med ett stort utbud och nedåtgående priser, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Malmö sticker som alltid ut, främst beroende på att där är utbudet mindre och enskilda affärer får större påverkan i statistiken.

Sett till helåret 2011 är nedgången bred, men nivåerna på nedgången varierar. Villapriserna har fallit i nästan alla län. Under den senaste 12-månadersperioden har priset på bostadsrätter gått ned med 1 procent i riket och villorna har fallit med 4 procent.

– Det har skett en gradvis anpassning nedåt och det är rimligt att tro att det fortsätter även i år, så länge oron på de finansiella marknaderna består, säger Pütsep.

Svensk Fastighetsförmedling hade sin stora visningshelg i helgen som gick.

– Vi har inte utvärderat den ännu men tycker oss ha sett att det kommit fler på visningarna och en större aktivitet. Jag hoppas köpare och säljare kan finna ett nytt jämviktsläge där de kan mötas, säger Pütsep.

Under hösten har säljarna ofta sneglat på vad grannen fick för sin bostad för ett år eller kanske ett halvår sedan när priserna låg på topp och haft för höga förväntningar på priset, medan köparen konstaterat att priserna fallit under hösten.

På den positiva sidan finns också förhoppningen att räntan ligger kvar på ungefär samma nivå som i dag eller lägre under en längre period, vilket kan stabilisera priserna.

TT