Linköping

Pilotbrist hotar försvaret

2:01 min

Svenska försvaret oroas för pilotbist. Fler vill bli piloter inom flygvapnet, men allt färre klarar inträdeskraven. Försvarets flygskola i Linköping har senaste tiden fått allt svårare att fylla platserna med kvalificerade elever. 

– De ansökande har tidigare fått väldigt mycket gratis från värnplikten. Nu när man inte har värnplikt längre får försvaret nog anstränga sig lite mer för att nå ut till ungdomarna, säger Christofer Axelsson, som är en av dem som utbildar sig till stridspilot för Jas 39 Gripen.

På försvarets flygskola utbildas piloter för bland annat Jas 39 Gripen, Hercules och helikopter. Sedan 2010 har antalet ansökningar ökat, men trots det har det blivit allt färre som klarar kraven för att komma in på utbildningen. Till årets kursstart sökte över 800 personer till de 22 platserna, men endast 19 befanns lämpliga som elever.

– Det är många ungdomar som inte riktigt har bestämt sig och lämnar in en ansökan på chans. Vi behöver människor som kommer för att stanna, eftersom vi har en ganska dyr utbildning, säger Per Klementsson, som är instruktör på Flygskolan i Linköping.

Andelen godkända ansökanden har halverats mellan 2010 och 2011, från 43 till 19 stycken. Att allt färre klarar kraven tros bero på avskaffandet av värnplikten, berättar Björn Persson, chef för specialurval på Försvarets HR-centrum.

– Vi tror att en stor del av det här beror på att man inte har riktig koll på vad det innebär att bli stridspilot. Det fick man gratis när man gjorde lumpen tidigare. Någon form av utredning på det här behöver vi helt klart göra, säger han.

För att fylla platserna till årets utbildning kommer en extra rekrytering att göras under våren. Men om problemet fortsätter finns risk för brist på piloter, uppger Björn Persson.

– Det finns en risk för det, för det här är känsligt. Vi behöver verkligen få ihop dem vi behöver varje år.