PROTESTER MOT SOPA

Wikipedia stängs ner under ett dygn

1:14 min

I morgon släcker den engelskspråkiga delen av Wikipedia ner i ett dygn - i protest mot USA:s planerade antipiratlagar. Lagarna Stop online piracy act och Protect IP Act kommer tvinga Google, Facebook och Wikipedia att censurera nätet, säger Axel Pettersson som är Wikipedias talesperson i Sverige.

Lagarna ska bland annat ge musik- och filmbolagen större möjligheter att få stopp på spridningen av piratkopierad film och musik på nätet. Men dem amerikanska lagförslagen SOPA och PIPA har skapat en kraftig debatt på nätet dem senaste månaderna. Dem har kritiseras hårt av bland annat Google och Facebook som säger att man kommer tvingas censurera nätet på sådant som användarna lägger upp.

Och protesterna har gett resultat. Igår gick kongressledamoten Lamar Smith ut och sa att man övergett en del i lagförslaget som innebär att man inte ska blockera utländska sajter som sprider upphovsrättsskyddat material.

Även Barack Obama har ögonen på kongressen och har i en kommuniké skrivit "Vi kommer inte att stödja lagar som hämmar yttrandefriheten, ökar cybersäkerhetsrisker eller underminerar det dynamiska, innovativa globala internet".  
Men det räcker inte i morgon stänger flera sajter ner sin verksamhet i protest mot lagarna.