Malmö

Malmö kan bli först med mobilröstning

1:41 min

Malmö kan bli först med att låta invånarna rösta via mobilen. Malmö stad föreslås bli försökskommun för elektronisk röstning vid valet 2014. Förhoppningen är att det ska få fler, inte minst unga, att rösta. Det säger Valnämndens ordförande, socialdemokraten Lars-Henrik Hernvall.

– Vår uppgift är att hela tiden öka valdeltagandet och där kommer digitaliseringsbiten in, säger Lars-Henrik Hernvall.

Angela Hultberg i Malmö använder mobilen dagligen till många olika saker, men hon är tveksam till att rösta med hjälp av den.
– Jag vet inte, det känns inte så himla säkert. Mobiler kan ju bli hackade eller spårade så det hade jag nog inte tyckt var en bra idé.

Men för Valnämnden i Malmö har tanken på elektronisk röstning funnits länge. I höstas gjordes studiebesök i Norge när de gick till val. Där testades elektronisk röstning tio kommuner med bra resultat.

– Sen får man ju testa en sådan här sak så att man ser att det är säkert, bra och att det ökar valdeltagandet, säger Lars-Henrik Hernvall.

Av dem som förtidsröstade i försökskommunerna i Norge valde drygt 70 procent att göra det elektroniskt. Man kunde ändra sig hur många gånger som helst fram till valdagen och varje röstning hade en unik engångskod.

– Det är klart att det måste göras säkert, men det fungerar ju att ha bank på mobilen så jag ser inga problem med det, säger Rasmus Boye i Malmö.

Sara Svart håller med.
– Jag tror att det går att hitta system som gör det säkert. Spontant tänker jag att det är fantastiskt, att det kanske får fler att rösta. Så ska det vara i en demokrati, att så många som möjligt röstar.

Elin Joleby
elin.joleby@sverigesradio.se