Eftersnack v 3 Mardrömmar

Nu är vårterminen i full gång här på Kropp och själ. Det är märkligt vilken harmoni som plötsligt infinner sig när tillvaron rullar tillbaka i gamla hjulspår igen. Efter en planeringsdag förra tisdagen så var det så lustfyllt att få vakna till en direktsändning och dessutom med en massa samtal från er lyssnare som vi hade idag på ämnet mardrömmar.

Medverkade i studion idag gjorde Viktor Kaldo och Susanna Jernelöv, psykologer och sömnforskare på karolinska institutet. De håller just nu på med att dra igång en forskningsstudie kring behandling av mardrömmar. Du som är intresserad av den kan hitta mer information här:

www.internetpsykiatri.se

Många intressanta samtal hann vi inte få med i programmet, en lyssnare som ringde och berättade om att hon drömmer om att hon har något otäckt som sticker i halsen, som hon måst ta ut. Så vaknar hon och står i köket med en gaffel i munnen. Ett ganska traumatiskt drömavslut.

En annan lyssnare tipsar om att hon brukar lyssna på radion under morgontimmarna och radioprogrammen blir en del av hennes drömmar. Hon deltar i politiska debatter med P1 morgon och är ute på spännande utflykter med Naturmorgon. Kanske ett bra tips för dig som likhet med mig själv har ganska ointressanta drömmar om högst vardagliga och ospännande saker.

/Ulrika

Här kommer fler brev vi fick in i samband med dagens sändning.

”Hej Ulrika!

Lyssnar ofta på ert program och tycker det är toppen.

Idag var jag sugen på att ringa men av "anständighetsskäl" vågade jag inte blott mig....

Jag har en-med jämna mellanrum-återkommande toalettdröm:

Toan jag går på saknar dörr och jag MÅSTE sitta där med full insikt

Det finns en dörr ,men den är helt av genomsiktligt glas

Den är fylld med vatten och "annat" ända upp till kanten

Det är en lång rad med toor och man kan se in till varann

När jag spolar rinner allt över

...ja,du förstår hur jobbigt det kan bli :-)

Det märkliga med denna dröm är att min syster har samma slags drömmar.

Jag vill tillägga att vi är 58 resp. 52 år med fullt fungerande liv. Lever båda i bra relationer och anser oss vara "hur normala" som helst i övrigt.

Vi äter inga mediciner och är sportiga och utåtriktade samt med normalvikt.

Med vänlig hälsning M”

”Hej!

 Till och från drömmer jag s.k. mardrömmar (mer sällan ”snälla” drömmar). Innehållet

varierar men det gemensamma innehållet är dramatiska upplevelser och händelser som jag är inblandad i eller utsatt för som t.ex. hot, risker, jakter, olyckor.

Alltid ”negativa” kraftiga drömmar med dramatisk inlevelse och abrupt uppvaknande. Varför?

 Värst av allt var när jag, hösten 2011, en natt drömde att min älskade hustru (av okänd anledning) hoppade i havet från en kajkant och drunknande inför min åsyn. Platsen var  välkänd från min barndom. Jag vaknade upp våldsamt och satte mig på sängkanten. Blev livrädd för mig själv varför jag drömde detta hemska. Dessutom bröt jag ihop och började skaka och storgråta, vilket aldrig hänt tidigare.

Min hustru i sängen bredvid vaknade och undrade vad det var. Jag sa bara att jag haft en fruktansvärt hemsk mardröm. Med hänsyn till hennes roll i drömmen inte ville jag inte berätta om händelsen eller detaljer. Men händelsen är starkt planterad i mitt minne och jag kan när som helst se händelsen och platsen framför mig – precis som det vore verklighet. Otäckt!!!

R”

”Hej!

Min inställning till drömmar är att ifall de återkommer så betyder de något. Inte innehållet i första hand utan den/de känslor de väcker i samband med innehållet. Jag brukar ta fasta på den känslan och tänka över min situation och oftast inser jag något om mig och min aktuella situation. En erfarenhet jag har är att vid ett tillfälle negligerade jag mina mardrömmar med följd att jag inte längre kom ihåg mina drömmar (vilket jag alltid gjort tidigare). (En lydig hjärna?) Och visst, så här efteråt kan jag se att drömmarna ville säga mig något (kan vara en efterkonstruktion). MEN, det tråkiga är att jag inte längre kommer ihåg mina drömmar trots att situationen ändrat sig. Jag jobbar på att komma i håg dem igen, för jag saknar dem. (En något olydigare hjärna).

Amatörpsykologen C”

”Hejsan Kropp och Själ!

Drömmar är spännande.

Flauchaire, Pierre hade en intressant bild där en person sjunker ned i sängen och sträcker upp händerna som om man drunknade.

Mardrömmar kan väl ofta vara ett sätt att bearbeta något problem. För är det åkterkommande drömmar, upphör de ju ofta då ens problem i det vakna livet är löst.

Osäker på om det var la reolutions du Someil eller Bien dormir pour meilleur vivre som jag har för mig att de 2 bra böckerna heter som denna Journalisten författat.

T”

”Hej - var för nu ganska länge sedan med om följande: Vårt yngsta barn var

dödssjukt, - han fick cancer och levde 1,5 år med denna sin hemska

sjukdom.Jag som mamma kämpade bredvid honom - hela första tiden, säkert i

flera månader drömde jag att jag måste kliva upp för en ranglig hemsk

träställning, högt högt - till slut kom jag upp och under klättringen hade

jag trott att det skulle finnas ngt bra där uppe men det var lika hemskt

där. Sen började jag drömma att jag måste ner därifrån, vågade inte, andra

åkte ned med svindlande fart, men jag vågade inte.  Skräcken för detta åk

var så hemsk.Till slut åkte jag ner - då var det inte lång tid kvar mera för

vår pojke. På ngt vis hade jag mognat under hel den här perioden. Jag kunde

ju inte komma undan. M.v.h. D”