Diskussioner inom S kring valet av Ahlin

1:04 min

Socialdemokraternas riksdagsgrupp kommer att välja den utrikespolitiske talespersonen Urban Ahlin till ny sekreterare i riksdagsgruppen. Han ska också utses till biträdande partisekreterare av partiet.

Det är ett val som vållat diskussion i dag. S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad har uttalat sig kritiskt till Urban Ahlin på grund av tidigare anklagelser om sextrakasserier.

– Det här är ett beslut som partiet fattar. Jag har i dag gjort en markering att jag tycker att det är olyckligt att vi får en diskussion om frågan kring sexuella trakasserier. Det är en viktig fråga och en viktig ledarskapsfråga men det finns många bedömningar som ska göras när det gäller att utse partisekreterare. Det är en bedömning som partiet nu ska göra, säger Lena Sommestad.

S-Kvinnorna säger inte nej och stopp till utnämningen av Urban Ahlin till sekreterare i riksdagsgruppen och till biträdande partisekreterare. Men Lena Sommestad säger att det är viktigt att ha med hela bakgrunden på en person som utnämns och att även uppgifter om sextrakasserier som Urban Ahlin har anklagats för 2008 ska vara med i bedömningen.

Urban Ahlin är i dag utrikespolitisk talesperson och en mycket erfaren politiker. Detta gör honom lämplig för uppgiften sa partiledaren Håkan Juholt när han gick in till mötet med riksdagsgruppen.

– Urban Ahlin är den person som Mona Sahlin var beredd att göra till socialdemokratisk utrikesminister. Det säger allting om Urban Ahlins kvaliteter, säger Håkan Juholt.