Dödstalet stiger i Italien efter fartygsolyckan

2:23 min

I Italien har dödssiffran stigit efter fartygsolyckan i helgen sedan räddningsmanskap hittat ytterligare fem kroppar i det grundstötta fartyget Costa Concordia. Därmed har antalet bekräftade döda stigit till 11 och fortfarande saknas 24.

Idag kom alltmer besvärande uppgifter för fartygets brottsmisstänkte kapten, bland annat om att han vägrat lyda kustbevakningens order om att återvända till fartyget.

– Ni återvänder till fartyget och talar om för mig hur många personer som finns där. Förstått. Tala om för mig om det finns barn, kvinnor, personer som behöver hjälp och hur många de är. Har Ni förstått?

I en inspelning av telefonsamtalet mellan Costa Concordias befälhavare och kustbevakningen hörs hur kustbevakningen förgäves vädjar till kaptenen att återvända till fartyget.

Tonen från kustbevakningen blir allt mer desperat och rasande ju längre samtalet pågår. Till slut frågar kustbevakningen om kaptenen ifrågasätter ordern, något kaptenen nekar till.

– Ifrågasätter Ni min order om att gå ombord igen?

– Nej.

– Vilket är i så fall ert motiv att inte återvända ombord?

-  Ni går ombord igen. Det är en order. Nu är det jag som bestämmer. Gå ombord! Har ni förstått?

Innehållet i inspelningen som läckt till italiensk media, lär inte underlätta för den brottsmisstänkte kaptenen, italienska tidningar beskriver honom som feg och arrogant och kallar honom en av Italiens mest avskydda personer.

Också rederiet har tagit sin hand från kaptenen och kallat hans beslut att gå utanför farleden för omdömeslöst och förkastligt.

Kaptenen och förste styrman är båda gripna misstänkta för vållande till annans död.

Räddningsarbetet är svårt och hoppet att hitta fler överlevande ombord minskar för varje timme.

Räddningsdykare berättar i italiensk radio hur svårt det är att röra sig ombord, med stolar, bord, stora mattor och annat bråte som flyter omkring och både försvårar framkomligheten och effektivt döljer eventuella kroppar.

Snart finns det alltså inget hopp om att hitta fler överlevande. Då kommer all koncentration att riktas mot att förhindra det som alla fruktar, en miljökatastrof. 1500 ton diesel och 50 ton olja i tankarna, en haverist i ett maritimt naturskyddsområde, en större läcka skulle vara en mardröm.

Men det kan ta tid, flera veckor, innan bränslet kan tömmas från fartyget. Frågan är om den tiden finns. Vackert väder i dag, större vågor i morgon och på torsdag väntas stormvindar i området.