Linköping

Nya helikoptrar till Malmen

1:39 min

I dag överlämnades formellt den nya helikopter 16, eller Black Hawk som den också heter, till helikopterflottiljen på Malmen i Linköping. Vid en högtidlig ceremoni flög en av de 15 nya helikoptrarna in över Malmen och alla gäster.

– Införandet av ny material är helt avgörande för att försvarsmakten ska vara relevant inte bara i dag utan även i framtiden. Helikoptern, som jag nu har bakom mig, är ett system som har bevisat sin kvalitet under väldigt många år i skarp miljö. Och kvalitet behöver de killar och tjejer som ska lösa uppgiften, så det här är jättebra, säger Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson.

Efter en överlämningsceremoni i hangaren på Malmen, då ÖB, försvarsministern och FMV:s generaldirektör medverkade och höll korta tal, så flög en Helikopter 16 in över flygfältet och landade på Malmen.

Amerikanska helikopter 16 köptes in för ett och ett halvt år sedan och levererades rekordsnabbt. Just nu pågår utbildning för de svenska piloterna på plats i USA.

Alla svenska Black Hawk kommer att vara stationerade på Malmen i Linköping. Helikopter 16 har köpts in eftersom leveranserna av helikopter 14 har försenats i flera år.

– Fördröjningen på helikopter 14 är ju en del i det hela. De maskiner vi har i Afghanistan har inte den uthålligheten som behövs. Vi såg ett glapp när helikopter 14 skulle vara operativ. Därför fattade man ett beslut om anskaffande av de här helikoptrarna, säger Överste Magnus Westerlund, som är chef för helikopterflottiljen på Malmen.