Ny kritik mot Skolverkets sätt sköta lärarlegen

1:26 min

I sommar ska 183 000 lärare ha fått sin lärarlegitimation för att kunna arbeta som tillsvidareanställda lärare. Och det är bemanningsföretaget Proffice som gör en stor del av arbetet. Julio Bünz arbetade fram till årsskiftet med projektet för Proffice räkning och är kritisk till hur det sköttes från Skolverkets sida.

– I praktiken är det Proffice som fattar beslut, från första början vi får in ansökan till dess att beslutet är fattat. I teorin skulle Skolverket ha mera insyn och mera kontroll men så har det inte blivit, säger Julio Bünz.

31-årige Julio Bünz, som snart är färdig lärare i spanska och samhällskunskap, arbetade som handläggare på Proffice med lärarlegitimationsprojektet fram till årsskiftet. Då fick han och nio andra handläggare sluta på grund av att Skolverket ville få ner kostnaderna för projektet.

– Vi alla som jobbade, vi var överens om att det här inte var rättssäkert, säger han.

Varför är det inte rättssäkert?

– Skolverket har inte kontroll över vem som får vilken behörighet, vilket gör att felprocenten ökar. Granskningen och handläggningen blir väldigt dålig.

Enligt Julio Bünz är det många som hört av sig efter att de har fått sin lärarlegitimation eftersom de fått behörighet i ämnen de aldrig tidigare läst.

Tommy Lagergren, avdelningschef för Skolverket, bemöter kritiken så här:

– Jag tycker att vi har kontroll. Hittills har vi gått igenom vartenda ärende. Jag har tittat på bilagorna till vartenda ärende som jag har beslutat i, säger han.