S säger nej till nya europakten

2:19 min

Socialdemokraterna säger i dag nej till svenskt deltagande i den nya europakten och stoppar därmed i praktiken Sveriges möjligheter att vara med.

Icke-euroländer ska kunna vara med i pakten utan att bindas av euroländernas budgetregler. Regeringen behöver socialdemokraternas stöd i riksdagen men det satte nu i eftermiddag den socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt stopp för.

– Såsom det ser ut nu när regeringen inte har lyckats förhandla fram undantag så är detta alldeles för oklart, alldeles för dåligt och det skulle innebära att Sverige skulle smygas in bakvägen i eurosamarbetet. Det är vi socialdemokrater inte beredda att ställa upp på och därför säger vi nej till dokumentet som det ser ut i dag, sade Håkan Juholt på tisdagen.

För regeringen är Socialdemokraternas nej ett klart bakslag. Statsminister Fredrik Reinfeldt är mitt uppe i förhandlingar om att försöka få euroländerna till en lösning där Sverige kan vara med utan att vara bundet av några beslut. Reinfeldt var försiktigt nöjd med att sådana skrivningar finns i det senaste utkastet av förslag till en överenskommelse, men det underkände Håkan Juholt i dag.

– Dokumenten är juridiskt synnerligen oklara.

Juholt står också fast vid sitt tidigare uttalande om att svenskt deltagande i pakten går mot folkomröstningen om euron.

Trots Socialdemokraternas nej är förhandlingarna är långt ifrån avslutade. Nya utkast väntas komma och nu på torsdag åker Reinfeldt till Berlin och träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel.