Kichwafolket i Ecuador

Förfädernas odlingssätt gör egna chokladen till världssucce

1:22 min

Från att nästan knappt ha tjänat något på sina kakaoodlingar i Ecuadorianska Amazonas, lever nu 850 familjer från kichwafolket väl, eftersom att de själva inte bara odlar kakaon, utan processar den och tillverka choklad. Deras ekologisk ”fari trade” choklad har på bara några år nått chokladälskare världen över. De odlar den enligt förfädernas tradition, där grödor av olika slag växer nära varandra.

Kakaon odlar de på förfädernas vis, med grödor av olika slag som växer nära varandra.

– Ja vi odlar på det traditionella sättet, som våra förfäder planterade och skördade. Det är på detta sätt kan vi skydda och bevara ekosystemet, för att förena utveckling och hållbarhet, berättar Carlos Pozo som leder verksamheten i Kallari kooperativet under ett besök i Stockholm.

Där låter kakaoträdet växa tillsammans med andra grödor och medicinväxter. 

– Våra förfäder sa att det bästa de kunde ge oss var en bra utbildning. Nu är det inte bara det som gäller. Vi tror att det bästa som vi kan ge till våra barn är en hälsosam planet, säger Carlos Pozo och fortsätter:

– Vi är både ett internationellt företag och vi lever i balans med ekosystemet. Det det är för att vi gjort oss av med mellanhänderna. Vi når själva slutkonsumenten. Förr var det mellanhänderna som tog hand om vinsterna utan att bry sig om kvanliten. 

Carlos Pozo berättar att det inte har varit ett enkelt att få allt att fungera:

– Det har tagit tid och det har varit ett hårt arbet att följa upp allt,

Det var 17 år sedan de började den mödosamma och framgångsrika resan:

    - 1997grundade föreningen Kallari
    - 2001 började de sälja kakao
    - 2005 började de producera egna chokladkakor.

– Vårt syfte och mål är att producera världens bästa choklad. Ecuador har de bästa kakaobönorna. Vårt mål är att göra den bästa cholkaden. Vi har de bästa bönorna, men än så länge inte den bästa chokladen. Vi arbetar för att nå dit, säger Carlos Pozo. 

Chokladen finns i USA, Frankrike, Italien, Sverige, vi är på väg in på den tyska marknaden, vi arbetar med Australien, och vi finns i Japan, vi är på väg in i Kina och Sydkorea. I Sydamerika finns vi i Brasilien och Chile. 

– Vi började med att skapa en webbsida. Det var vår första kontakt med världen. Den hjälp vi har fått från Ecuadors regering har varit viktig. Ambassadernas handelsavdelingar har hjälpt Kallari att komma in på marknaderna världen över, berättar Carlos Pozo och fortsätter: 

– Våra konkurrenter känner att vi har tagit mycket utrymme gämfört med hur det var tidigare. De vet att de inte kan konkurrera med oss. Vi är inte bara intresserade av pengar, vi är också intresserade av att främja den biologiska mångfalden, vi vill behålla förändras traditioner. Vi är rika på naturresurser. Det använder vi oss av,

Kallari föreningen är en självstyrande organisation av kichwa folkets konstnärer och kakaproducenter i Amazonas. I Kallarikoperativet går vinsterna från försäljningen av kakao och choklad tillbaka till medlemmarna, kakaobönderna, men med förtjänsten har de också byggt en skola åt kakoodlarnas barn. 

Förr arbetade kichwafolkets kakaoodlare var och en för sig. När de skördat kakaobönerna sålde de dem på den lokalamarknaden. Eftersom mellanhänderna var många fick kakaobonden lite betalat. I början av 1990-talet tröttnade 50 småskaliga kakaobönder på situationen och de började samarbeta. De började med att själva frakta kakaon till handelsstaden Guayaquil där de sålde den. Där fick de mer än dubbelt så mycket betalt. 

1997 bildades kopperativet Kallari. Kallari betyder början, som i ”Varje dag är en ny början”. Och det blev en ny start för de 50 familjer som bildade kooperativt, idag är de omkring 850 familjer som livnär sig på kakaoodling och chokladproduktion i Napo provinsen utmed Napo flodenm, i Ecuadorianska amazonas. 

Nu kunde de bygga skola till barnen, de fick råd att äta två mål mat om dagen och kunde söka sjukvård när de behövde. 

De har stora planer för framtiden. De vill ha full kontroll över chokladproduktionen och hoppas få klart en egen chokladfabrik i år. De har hittills hyrde in sig i en chokladfarbrik för att tillverka sin egen choklad.

Det finns dock en orm i paradiset: Kallaris kakaobönder kan komma att drabbas av guldutvinningen som regeringen gett tillstånd till. 

Anna-Maria Ahlén
Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio