Saab berett sälja 100 Gripen-plan till staten

1:59 min

Snart måste riksdagen bestämma vilket stridsflygplan som ska ersätta dagens Gripenplan. Saab AB kan tänka sig att sälja 100 kraftigt uppgraderade Jas Gripen-plan till den svenska staten för cirka 32-33 miljarder kronor, erfar Ekot. Går affären i lås så kommer de nya flygplanen sannolikt att ersätta dagens plan från 2020 och framåt.

Saab har gjort en så kallad spontanoffert på eget initiativ som visar vad ett köp av Jas Gripen skulle kosta för svenska staten, men inte lämnat in den till Försvarets materielverk.

Om en dryg månad kommer Försvarsmakten och ÖB att lämna besked om vilket flygplan de vill ska ersätta dagens stridsflygplan.

Efter erfarenheterna av att flyga Jas Gripen över Libyen och beskedet i höstas om att Schweiz vill köpa uppgraderade Gripenplan, så bestämde sig Saab strax före jul för att på eget initiativ lämna in ett förslag till staten.

Enligt vad Ekot erfar så är Saab berett att sälja 100 plan av typen Gripen E/F för 32 till 33 miljarder kronor. E/F är ett kraftigt förändrat plan jämfört med dagens Gripen. Flygplanskroppen är större för att få plats med en bättre radar. En kraftfull amerikansk motor och större bränsletankar ska ge större räckvidd och förmåga att bära tyngre last så att det blir lättare för planen att täcka hela Sverige, bland annat.

Försvarsexperter har tidigare spått att 100 E/F-plan skulle kunna kosta upp mot 50-60 miljarder. Michael Mohr, vice vd på Saab vill inte alls kommentera offerten, men avfärdar att planet skulle bli så dyrt.

– Självklart kan inte jag stå och kommentera de prisnivåerna eftersom det pågår förhandlingar. Men att det skulle handla om 40, 50, 60 miljarder, det bedömer jag som fullständigt orealistiskt.

Kan staten vara säker på att det pris som ni lämnar i den offert som till slut ligger på bordet inte sticker i väg utan håller?

– Från vår sida är vi beredda att lämna fastpris-offerter på våra produkter.

Norge erbjöds motsvarande Gripen E/F för 500 miljoner per plan, då i totalt nyskick. Planen i den svenska offerten skulle bli billigare då stora delar av utrustningen i de nuvarande Gripenplanen skulle flyttas över till de nya, större planen.

Saab presenterar också ett alternativ i offerten som företaget verkar tycka är sämre - att stegvis uppgradera de nuvarande planen som kallas C/D och exempelvis trimma den nuvarande Volvomotorn. Enligt uppgift till Ekot skulle ombyggnationerna bli så stora att 100 C/D-plan skulle bli något dyrare än E/F-versionen.

Att köpa nya Gripenplan är en känslig politisk fråga, eftersom kostnaden skulle tära på försvarsbudgeten. Att Schweiz tycks luta åt att köpa den rejält ombyggda E/F-versionen kan minska Sveriges möjlighet att välja någon annan version och kan påverka Försvarsmaktens förslag.

Politikerna kan också komma fram till att det bara behövs 60-70 plan - men det skulle ändå inte minska totalpriset särskilt mycket.