Vilhelmina

Kungamiddag väntar för mästerslöjdare

1:52 min

Sameslöjdarna Sven-Åke och Doris Risfjell från Vilhelmina är inbjudna till representationsmiddag hos kungaparet i kungliga slottet, Stockholm. Inbjudan damp ner i brevlådan hos paret Risfjell dagen före julafton.

– Det var ju faktiskt roligt att öppna och jag tänkte att jag ska då inte avslöja för min fru. Jag hade väldigt svårt att hålla tyst, men dagen efter fick hon öppna som en julklapp. Det var ju fantastiskt att se hennes uppsyn då hon läste vad det stod, säger Sven-Åke Risfjell.

Några gånger per år bjuder kungaparet in till representationsmiddag i Karl XI:s galleri på slottet. Omkring 170 personer ryms i salen och det brukar bland annat vara riksdagsledamöter, utländska ambassadörer, idrottare, forskare och folk från näringslivet. Och nu ska alltså Sven-Åke och Doris Risfjell vara med.

– Det blir lite skoj och lite nervöst. Det första man tänkte på var vad man ska ha på sig, alla har ju frack och det är ju ingenting för mig. Det känns som att man vill ha på samedräkten, det är ju vi, säger Sven-Åke Risfjell.

Sven Åke Risfjell vet inte varför de blivit inbjudna. Men en förklaring kan vara att de skänkte en helhornskniv till kungen och en nipperdosa av renhorn till kungen och drottningen i samband med att Vilhelmina firade 200 år, år 2004.

Den nionde februari sätter sig alltså Sven-Åke och Doris till bords i slottet.

– Det blir ju väldigt intressant att få komma in och se hur det verkligen ser ut i de här kretsarna, som man aldrig kan tänka sig egentligen. Det blir väldigt intressant, säger Sven-Åke Risfjell.

Den senaste representationsmiddagen hölls i september ifjol. Cirka 150 gäster var då inbjudna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio