sigtuna

Rättegång mot mamma börjar idag

Idag börjar rättegången mot den kvinna i Sigtuna som erkänt att hon dödat sina fyra och åtta år gamla söner i september förra året. Händelsen väckte starka känslor hos många invånare i kommunen.

– Jag tycker naturligtvis att det var jätteförfärligt, säger Gunvor Westin.

– Det är ju väldigt svårt att hantera, man tycker det är helt ofattbart - ja som du ser jag har ju också barn, säger Johan Lindgren.

– Det är hemskt, man ju dåligt av att läsa sådant, säger Florence Eklund.

Har det fått dig att tänka mer på hur dina medmänniskor omkring dig mår?

– Det försöker jag göra hela tiden ändå, säger Florence Eklund.

– Jamen absolut. Om man ser något barn som far illa, då tänker man ju till en extra gång och överlag så tycker jag att vi svenskar borde bli bättre på det, säger Johan Lindgren.

Det var i mitten av september förra året som de båda pojkarna hittades döda i vattnet vid Munkholmen i Sigtuna. Ett par dagar senare erkände pojkarnas mamma att det var hon som knuffade i barnen. I förhören berättar mamman att hon hade tänkt att också ta sitt eget liv genom att hoppa i efter barnen men att hon sedan inte vågade. Den rättspsykiatriska undersökning kvinnan har genomgått visar att hon lider av en allvarlig psykisk störning.

Pojkarna, som var fyra och åtta år gamla, hade inte varit på dagis eller i skolan på hela höstterminen och var sjukanmälda av mamman. Den långa sjukfrånvaron gjorde att skolpersonalen flera gånger försökte komma i kontakt med mamman men utan att lyckas och efter 13 dagar utan kontakt gjordes en så kallad orosanmälan till Socialförvaltningen. Att det tog tid innan någon agerade gjorde att bland annat Skolinspektionen granskat kommunens handlande. Enligt deras beslut har Sigtuna kommun följt de bestämmelser som finns men trots det har man valt att skärpa sina rutiner vid elevfrånvaro, det säger Hans Åhnberg, skolchef i Sigtuna kommun.

– Vi har tagit fram klockslag när man ska kontakta föräldrar, hur man ska dokumentera, hur man ska gå tillväga på olika sätt och sedan en tid tillbaka så håller vi också på att implementera ett digitalt stöd för att registrera närvaron, säger Hans Åhnberg.

Rent personligt, hur har det påverkat dig?

– Den här oerhört tragiska händelsen har berört oss alla oerhört, säger Hans Åhnberg.