Jönköpings län

Hon vet vad du lägger på tallriken

1:44 min

Det är inte helt enkelt att hålla koll på vad man egentligen stoppar i sig. Men en butiksvandring med dietist kanske kan öppna dina ögon för vad det är du lägger på tallriken.

Till hör du den majoritet av svenska folket som inte har full koll på vilken mat som är den bästa för dig?

I så fall kommer du kunna vända dig till Landstinget i Jönköpings län, som kommer annordna så kallade butiksvandringar där du lär dig vad matvaror innehåller.

– Butiksvandringar är något som efterfrågas väldigt mycket i vårat samhälle idag, i flera målgrupper. Så småningom kommer vi utbilda kostkunniga personer som kommer hålla i butiksvandringar. Där framförallt föräldrar och unga vuxna kan vara bra målgrupper att jobba med, säger Emelie Andersen som är näringsfysolog och folkhälsoplanerare på landstinget.

Vad gör man i butiken?

– Du går runt i en matvarubutik med en dietist och kollar på de vanligaste livsmedeln som man köper. Det kan vara flingor, bröd och mjölk- och mejeriprodukter. Helt enkelt väldigt tydligt titta på innehållsförteckningar, vad innehåller varan och hur kan man enkelt se vilket som är det bästa allternativet av ett antal varor.

Idag används butiksvandringarna som en del i behandlingen för överviktiga barn. Men nu ska alltså fler kunna erbjudas den här tjänsten där du alltså går runt i en mataffär med en dietist som berättar vad maten på hyllorna egentligen innehåller och vad som är det bästa allternativet för dig. En tjänst som Jönköpingsbon Hanne Bernevång tror att många skulle behöva.

Det kan väl vara jättebra och så kan man få veta vilken skit som finns i vissa varor också.

Jag tycker att det låter bra. Det är ju bra för de som inte vet vad de ska äta och kanske vill gå på diet och så, säger jönköpingsborn Tomas Talani.

När utbildningen för de som ska hålla rundvandringarna är gjorda så kommer det gå att anmäla sig till en vandring.

Emelie Andersen, folkhälsoplanerare på Landstinget i Jönköpings län säger att det är många som blir förvånade under butiksvandringarna.

– Det är just det här med sockerinnehåll och hur mycket dolt socker som det finns i vår mat. Det brukar förvåna väldigt många.