Näringsliv

Dålig körträning kan fälla skogsbruket

1:58 min

De ungdomar som utbildas till skogsmaskinförare får inte tillräckligt bra utbildning och nu kan skogsnäringen få bekymmer. Det menar Skogsentreprenörerna som kräver bättre utbildningar.

Utbildningarna av skogsmaskinförare måste bli bättre, det menar branschorganisationen Skogsentreprenörerna. Idag är kraven på förarna större än tidigare och de ungdomar som utbildas håller inte måttet. Det kan leda till en brist på kvalificerade förare som i sin tur kan hota hela skogsnäringen.

Lisa Johansson, som driver ett skogmaskinföretag i Sunneryd söder om Bredaryd, märker av bristen.

Behöver arbetskraft
– Vi märker att det inte finns tillgång till kvalificerad arbetskraft. Vi behöver ju arbetskraft som klarar en produktionskapacitet på egentligen hundra procent från start med tanke på de kostnadskrav vi har på oss, säger Lisa Johansson.

I skogen utanför Reftele håller en av Lisa Johansson maskiner på att avverka skog. En stor skördare för 4 miljoner kronor - som fäller, kvistar och kapar stora träd i ett nafs. Konsten är att få ut så mycket virke som möjligt av varje träd. Eftersom marginalerna är små ställs det mycket höga krav på förarnas skicklighet.

De ungdomar som utbildas på skogsbruksgymnasier idag får inte den praktik de behöver för att kunna få en anställning, det säger Karl-Magnus Hembjer från Reftele som är företagsutvecklare på Skogsentreprenörerna.

Kärnämnena konkurreras
– Man har ju konkurrens av andra ämnen, som kärnämnen som tar mycket tid i anspråk. Man har inte mycket tid över till praktisk körträning, säger Hembjer.

Att anställa nyutbildade skogsmaskinförare och ge dem nödvändig erfarenhet, är inget alternativ säger Lisa Johansson.

– Idag får vi faktiskt avväga vår marginal med risken att vi tappar i produktion och då kan vi inte heller ta in dem och låta dem få den tid de behöver, för tid är ju pengar säger Lisa Johansson.

Olika lösningar
Det finns två sätt att lösa problemet, menar Karl-Magnus Hembjer. Antingen får eleverna den praktik de behöver på skolan, eller så måste skogsägarna betala entreprenörerna några kronor mer per kubikmeter så att man har råd att lära upp oerfarna maskinförare.

Om inget händer kan bristen på förare göra att skogen växer igen och att det blir ännu dyrt att avverka i framtiden, menar Karl-Magnus Hembjer.

– Finns det för lite avverkningsresurser att tillgå kommer priset på avverkning att öka med kanske 5-10 kronor kubiken. Då kanske det blir dyrare för markägarna i slutändan för att kunna hitta kompetenta resurser och som kan säkerställa virkesvärdet på avverkningarna.

Dan Segerson
dan.segerson@sverigesradio.se