PROTESTER MOT SOPA

Så släcker jättarna ner nätet – bit för bit

2:00 min

Protesterna fortsätter mot USA:s kontroversiella antipiratlagar. Nu hjälper Google sajter att släcka ner, och Wikipedias engelskspråkiga del har varit stängd i natt i protest mot lagarna, som de anser tvingar till censur.

I Sverige har speltillverkaren Mojang som drivs av Markus Persson släckt ner sin sajt.

– Orsaken till att vi släcker ner sajten är att vi vill protestera mot de amerikanska lagarna SOPA och PIPA, som handlar om att skydda företags intressen, och att man väljer att begränsa yttrandefriheten för att göra företag mer lönsamma.

Markus Person ligger bakom spelet Minecraft med 20 miljoner registrerade användare. Spelindustrin stöttar de planerade amerikanska antipiratlagarna, som ska se till att de som äger rätten till film, spel och musik får större möjligheter att stoppa den olagliga spridningen av deras material på nätet.

Men Markus Persson säger att lagarna skulle bara skulle innebära problem för honom.

– Just vårt företag förlorar mer på den här lagstiftningen än vi tjänar på det. En stor orsak till att vi blivit så stora är sajter där man lägger ut screen shots på spelet. Och med lagar som SOPA och PIPA skulle det bli olagligt att göra det utan att ha fått tillstånd från oss först.

Per Strömbeck som är talesperson för Dataspelsbranschen tycker inte heller att allt är bra med de amerikanska antipiratlagarna, bland annat gillar han inte de höga straffnivåerna, säger han.

– Det finns aledning att ta delar av den här kritiken på allvar, men det som är bra är att man skulle ta fokus från att driva processer mot enskilda användare till att mellanhänderna på nätet, alltså sökmotorer, telebolag och annonstjänster, ska ha ett ansvar att agera mot olagligt innehåll.

Och protesterna på nätet växer. Bland annat görs låtar mot SOPA och PIPA, som lagarna heter. I natt släckte uppslagsverket Wikipedia ner sin engelskspråkiga del, som innehåller 3,8 miljoner artiklar. Och mängder av andra sajter följer efter.

Google hjälper sajter som vill stänga ner i protest, och har klätt sökmotorn i svart med orden ”Snälla censurera inte webben”.