Sollefteå

Sollefteå diskuterar gratis kollektivtrafik

1:19 min

En ny upphandling av kollektivtrafiken är på gång och inför det gör Sollefteå kommun besök i sex kommundelar för att få veta hur invånarna ser på framtidens kollektivtrafik. I Ramsele igår diskuterades bland annat nya bussturer och förslag på gratis kollektivtrafik.

Gunilla Lundin bor två mil utanför Ramsele och är intresserad av att förbättra kollektivtrafiken på glesbygden.

- Bor man en bit utanför kommunikationerna idag måste man ha bil. I framtiden kan man kanske till och med arbetspendla med buss, säger hon.

Politiker och tjänstemän från Sollefteå kommun besöker Ramsele, Junsele, Näsåker, Undrom, Långsele och Sollefteå för att hämta in synpunkter från invånarna inför att man i vår ska lämna in ett förslag över hur kollektivtrafiken ska se ut.

Kommunen lägger cirka elva miljoner på kollektivtrafik varje år och då vill man att den ska användas av invånarna också. Dessutom handlar det om miljön.

- Det går inte att jämföra 30 personer som sitter och åker buss med 30 personer som sitter och kör bil. Det är en miljökatastrof, säger Anders Westin som handlägger kollektivtrafiken på Sollefteå kommun.

Ramseleborna som var med på mötet igår kväll ville se fler bussturer, bland annat mellan Ramsele - Junsele och också bussar som går till Jämtland.  Ett förslag var också att samordna den vanliga busstrafiken med skolbussarna. Priset på bussresorna diskuterades också. Som det ser ut nu kan det vara dubbelt så dyrt att åka buss jämfört med att ta bilen och då väljer många bilen. Frågan om att bussresorna ska vara gratis i kommunen diskuteras redan.

- Gratis slår allt. Ingen åker bil om det är gratis att åka buss. Men vi är inte där ännu men vi har börjat titta på det, säger Anders Westin.

- Det låter ju bra. Många som annars inte skulle åka buss skulle kanske lämna bilen hemma. I alla fall någon gång, säger Gunilla Lundin.