AVESTA KOMMUN

Habiliteringsersättningen blir kvar

1:22 min

Den första januari var det tänkt att Avesta kommun skulle sluta betala ut habiliteringsersättning till funktionshindrade. Men nu har kommunen ändrat sig och de 600 kronorna i månaden blir kvar. Vi skjuter upp det ett år, säger Wojje Nedzewicz, som är ordförande i omsorgsnämnden i Avesta.

– Vi kommer skjuta upp verkställandet till nästa år, och under det året tittar vi på hur vi ska hitta övergång till det nya systemet, säger Wojje Nedzewicz.

Vad är orsaken till det här beslutet?

– Vi insåg att det var pedagogiskt svårare än vi tänkt oss.

Det var ett dåligt beslut helt enkelt?

– Nej det var det inte. Du kan inte i beslutsmomentet veta om folk ska förstå din information eller inte, säger Wojje Nedzewicz.

Cirka 600 kronor i månaden har Avesta kommun betalat ut i habiliteringsersättning till funktionshindrade som deltar i daglig verksamhet, något som skulle upphöra första januari för att man ansåg att systemet var orättvist.

– Det är oerhört viktigt att det är lika för alla. Just nu sitter hälften med ersättning och hälften är utan trots att de gör samma jobb, säger Wojje Nedzewicz.

I förra veckan ändrade kommunen sig och ersättningen blir kvar tills vidare.

– Vi insåg att det var lite komplicerat beslut så därför skjuter vi upp det ett år och sedan inför vi det nya systemet, säger Wojje Nedzewicz.