Kristinehamn

Kristinehamns kommun får skarp kritik

1:27 min

Det har varit många turer kring campingen i Kristinehamn. Våren 2010 bestämde kommunen att campingen skulle säljas, men bara en köpare tillfrågades fastän det fanns fler som var intresserade. I SVT:s Uppdrag Granskning som sänds ikväll, framgår att kommunen gjorde flera fel i campingaffären.

Socialdemokraten Ulf Engström var ersättare i kommunfullmäktige när beslutet togs kring campingen, och han tycker att informationen kring ärendet var mycket dålig.
– Underlaget vi fick var ganska bristfälligt. Det svarade inte på de frågor jag tyckte behövde besvaras.

Åke Thörnesjö (M) var ordförande i kommunstyreslen när beslutet togs.
– Vi har följt de lagar och regler som finns, sedan så hade vi kunnat göra ett och annat lite bättre. Det väsentliga är att vi får ett slutresultat med en toppenfin camping.

Enligt uppdrag granskning så har försäljningen av campingen inte gått helt rätt till. Det var bara ett företag som fick chansen att köpa anläggningen, och ägaren till det företaget hade tidigare agerat konsult åt kommunen och gett kommunen råd om hur de skulle rusta upp campingen. Dessutom saknades 24 000 kvadratmeter mark i den värdering som låg till grund för priset på campingen. Ärendet har överklagats och ligger nu för prövning i Kammarrätten. Under tiden så står skattebetalarna för kostnaderna för bland annat el och vatten till campingen, trots att det är ett privat företag som tjänar pengar på den. Anders Dahlén är kommunchef.
– Det här är ingen bra situation. Av olika anledningar har vi inte blivit överrens med köparen om hur det arrendet som vi vill få till ska se ut.

 P4 Värmland har sökt ägaren av företaget som nu driver campingen för en kommentar men inte lyckats.

Torsten Gabrielsson
torsten.gabrielsson@sverigesradio.se