Jönköping/Göteborg

Djurrättsaktivist dömd till fängelse

En 22-årig djurrättsaktivist har idag dömts till fängelse i tre och ett halvt år. Detta sedan han bland annat skickat hotfulla brev till en handläggare på Jordbruksverket i Jönköping.

Han har bland annat skickat 17 hotfulla brev till personer som har kopplingar till djurhantering, bland annat en handläggare på jordbruksverket i Jönköping.

Sammanlagt 53 personer har utsatts för trakasserier och hot. Mannen döms också för mordbrand, efter att han kastat in en brandbomb på en hamburgerrestaurang i Göteborg.

Göteborgs tingsrätt dömer den 22-årige djurrättsaktivisten från Göteborg till fängelse i tre år och sex månader. 22-åringen ska också betala sammanlagt 428 000 kronor i skadestånd till dem som drabbats av brotten.

Mannen döms för alla de 17 hotbrev han åtalats för. Men tingsrätten bedömer bara två av hoten som grova brott.

Tingsrätten anser det bevisat att 22-åringen anlagt en brand på en hamburgerrestaurang vid Scandinavium i juli förra året.

Två dunkar, av vilka minst en innehöll bensin, slängdes in i lokalen genom krossade fönster vid fem-tiden på morgonen. Branden släcktes snabbt av restaurangens sprinklersystem, men orsakade skador för nästan en miljon kronor.

22-åringens dna fanns dels på en skärva från ett fönster, dels på en plastpåse som hittades utanför restaurangen. På en av de inkastade dunkarna hade någon skrivit "avskum", ett ord som även används i flera av de hotbrev 22-åringen nu döms för att ha skickat.

Så här sa åklagare Lars Lindman när rättegången avslutades för en månad sen.

– Fingeravtrycken har påträffats i brevet, DNA i blodskrift och på frimärket.

Rättegången mot 22-åringen har bland annat handlat om mordbrand mot McDonalds, hot om att krossa knäskålar och brev där det stått "DÖ AVSKUM" i 22-åringens blod.

22-åringen har nekat till allt utom en krossad ruta. Däremot har han sagt att han varit med på flera av djurrättsalliansens lagliga demonstrationer. Men företrädare för djurrättsalliansen säger att dom inte vill blandas samman med det som 22-åringen gjort. Rättegången skulle handlat om tre andra som är med i djurrättsalliansen, som misstänks att ha hotat butiker till att sluta sälja päls, men rättegången mot dom är uppskjuten.

22-åringen kan få 4-5 års fängelse, om åklagaren får som han vill, men även om han döms kan det bli ett annat straff. Killen ska ha genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som kan påverka hur han döms.

– Det känns som att det kanske äntligen får ett slut.

Sveriges Radio Göteborg