Kävlinge

Kävlingeskolor nu på rätt väg

1:40 min

Kommunala skolor i Kävlinge kommun har blivit bättre, enligt Skolinspektionens senaste tillsyn. Tidigare var det allvarliga brister med många lärarbyten på Tolvåkerskolan i Löddeköpinge. Nu visar den senaste tillsynen att skolorna är på rätt väg.

 – Ja det är naturligtvis oerhört glädjande för oss med tanke på den turbulens som var tidigt förra året och vi blir naturligtvis jätteglada och nöjda, säger bildningschefen Carina Serbinsson.

Tolvåkerskolan hamnade i fokus hösten 2010 då det kom fram att det varit många rektor- och lärarbyten. En klass bytte exempelvis 52 lärare på två och ett halvt år, något som fick Skolinspektionen att rikta skarp kritik mot kommunen.

Men sedan dess har det alltså hänt mycket positivt på Tolvåkerskolan och också på andra kommunala skolor. Nu finns det exempelvis en starkare ledning både på skolorna och på kommunen, säger Carina Serbinsson.

– Det är dels så att vi har rekryterat ledare till olika befattningar. Vi har god stabilitet och god kompetens på ledarsidan idag.

Men trots att skolorna nu är på väg åt rätt håll även när det gäller kunskapsresultaten får fortfarande en femtedel av niorna inte godkänt i alla ämnen. Antalet gymnasieelever som får behörighet till att plugga vidare sjunker också. Kommunen tar nu därför fram nya åtgärder för detta, säger Inga Kallin, verksamhetschef för Frans Möllergymnasiet.

- Eleven kommer märka av att läraren på ett tydligare sätt beskriver vad det är som förväntas av de olika kurserna, och hur det är knutet till examensmål och programmål.

En ny styrgrupp kommer också tillsättas, och det kan även bli aktuellt med två rektorer istället för en på Frans Möllergymnasiet.

– Vi hoppas ju att det ska bli ett starkare stöd för lärarna och eleverna, säger Inga Kallin.