Juholts prestation i centrum för partiledardebatt

2:19 min

I riksdagen hölls i dag partiledardebatt och mycket intresse riktades mot Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt och hur han skulle klara debatten. Till stor del blev det en kraftmätning mellan Juholt och Moderateledaren, statsminister Fredrik Reinfeldt.

Läktarna var fullsatta i riksdagshuset under årets första partiledardebatt, en debatt där regeringspartierna och främst då Moderatledaren Fredrik Reinfeldt hävdade att oppositionspartierna saknar regeringsduglighet.

–  Alla vet det jag ska säga nu; det finns ingen samlad opposition i Sverige.

Socialdemokraternas Håkan Juholt gick direkt till mottattack och undrade var moderaterna fått mandatet att sälja ut gemensamma tillgångar.

– Att inte bara sälja ut dem, utan att rea bort dem; varje dag kommer rapporter om hur denna utförsälning går till, sa Juholt.

Juholt utmanade Reinfeldt även gällande skattepolitiken.

– Är det att ta ansvar för ekonomin att sänka skatter med hundra miljarder, att lägga fem och en halv miljard på en sänkt restaurangmoms i stället för att inverstera i våra ungdomars utbildning. Var fjärde ung man och var femte ung kvinna lämnar i dag din gymnasieskola utan fullgoda betyg.

Statminstern Fredirk Reinfeldt svarade direkt med angrepp på oppositionen för att sakna ett gemensamt regeringsalternativ.

– Gigantiska offentliga utgiftssatsningar, och enorma skattesänkningar; märkte ni det? Allt till alla, i högt tonläge, det är så vi känner igen den svenska oppositionen.

Fredrik Reinfeldt anser att Håkan Juholt lovar för mycket.

– Det finns ingen täckning för detta i den Socialdemokratiska budgetalternativet. Alternativet är dessutom underfinansierat.

Även frågan om steriliseringskrav vid könskorrigering togs upp av bland annat Miljöpartiets Gustav Firdolin.

– Är ni beredda att fortsätta att tvångssterilisera transpersoner, eller är det bara dimridåer inför kristdemokraternas riksting?

– Gustav Fridolin och alla vet att regeringspartierna har något olika uppfattningar i denna fråga och vi är inte färdiga med frågan, men min uppfattning är glasklar; det ska avskaffas, sa Folkpartiets Jan Björklund.

– Vi har idag inget lagstiftningsförslag som är tillräckligt bra för att lägga fram, men regeringen bereder fortfarande frågan, sa i sin tur Kristdemokraternas Göran Hägglund.

Vänsterpartiets nye partiledare Jonas Sjöstedt, som gjorde debut i det här sammanhanget, positionerade sig mot regeringen, men också mot miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

– Jag tycker ni har blivit mer defensiva när det gäller att tala om tillväxten; att en tillväxt som bygger på en ökad materiell konsumtion inte är långsiktigt hållbar som vi har det idag.

Miljöpartiets Gustav Fridolin svarade med att Vänsterpartiet vid sin kongress plockat fram miljöfrågorna ur malpåsen.

– Jag tror faktiskt att det är en rivstart som inte ens Jonas Sjöstedt klarar av.

Debatten handlade bland annat handlat om huruvida Sverige ska ansluta sig till Europakten och om riskkapital ska få fortsätta ta ut vinst i välfärden. Sjöstedt ifrågasatte riskkapitalbolagen.

– Hur mycket pengar försvinner till vinstdrivande bolag, framförallt riskkapitalbolag; ja det är till och med svårt att få reda på den exakta siffran.

Fredrik Reinfeldt svarade med att efterfråga förnyelse från Vänsterpartiets sida.

– Det här är precis samma gamla budskap som vi hört från ett parti, oavsett om de bara heter Vänsterpartiet eller om de heter Västerpartiet kommunisterna.

– Det finns en viss typ av argumentation som brukar användas mot oss när motståndaren fått slut på argument, jag trodde det var Jan Björklund som skulle vara snabbast på det området men det var statsministern, kontrade Sjöstedt.