sörmland

"Möten dagtid får politiker att orka"

1:44 min

Möten på dagtid eller delat ledarskap kan vara lösningen för politiker, som har svårt att kombinera jobbet med familjelivet.

För att minska trycket på politiker som har svårt att kombinera sina förtroendeuppdrag med familjelivet så kan kommuner införa möten på dagtid, ha ett delat ledarskap och medborgarna kan försöka ha mindre förväntningar på att politiker ska kunna allt.

De här förslagen på förändringar kommer från Lena Lindgren på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting SKL.

Igår kom beskedet att Olof Zakrisson, kommunalråd i Oxelösund, hoppar av sitt jobb som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, eftersom han känner att han har svårt att kombinera uppdraget med familjen.

– Flera kommuner har ju lagt fler möten på dagtid, säger Lena Lindgren.

Hon säger också att man kan dela på uppdragen även om det är svårt i mindre kommuner, där det finns få heltidsanställda.

– Vi måste reflektera lite också som medborgare på vilka krav vi ställer på politikerna, att de ska ha visioner för kommunen samtidigt som de ska ha detaljkunskap om allt trots att det är tjänstemännen, som kan detaljerna, säger Lena Lindgren.