Ronneby

Sökande klarar inte kraven - risk för pilotbrist

1:27 min

För att undvika brist på piloter tvingas Försvarets flygskola i Linköping göra en extra rekryteringsomgång till våren. Det finns många sökande, men alltför få klarar inträdeskraven.

En orsak kan vara att avskaffandet av värnplikten gjort att ungdomar inte förstår vad som krävs för att bli pilot, säger Björn Persson, som har hand om försvarets personalförsörjning.

800 sökande  
Försvarets flygskola i Linköping utbildar piloter till såväl Jas 39 Gripen som Herkulesplan och helikoptrar.

Till årets omgång sökte 800 personer de 22 utbildningsplatserna, men det var bara 19 klarade inträdeskraven.

Kent Löving, informationschef på F17 i Kallinge, säger att F17 har piloter så det räcker till Jas 39 Gripen, och det finns till och med påfyllnad om det skulle behövas, men när det gäller piloter till helikoptrarna har han inte bilden klar för sig.

Extra rekrytering  
Björn Persson på försvarets personalförsörjning vill att försvaret utreder hur man ska nå ut med adekvat information till ungdomar, och Christofer Axelsson, som är en av dem som utbildar sig till Gripenpilot, håller med.

– De sökande har tidigare fått väldig mycket gratis genom värnplikten. Nu när inte den finns längre får försvaret nog anstränga sig mer för att nå ut till ungdomarna, säger han.

För att fylla platserna tvingas nu försvaret göra en extra rekrytering till våren. Fortsätter det så här, finns det risk för brist på piloter, befarar Björn Persson.

– Det finns en risk för det, för det här är känsligt. Vi behöver verkligen få ihop dem vi behöver varje år, säger Björn Persson.