Facken varnar för krissituation på sjukhusen

2:29 min

Facken varnar nu för en krissituation på landets sjukhus där överbeläggningar är normaltillstånd. Och det bekräftas i Arbetsmiljöverkets rapport som visar på stora brister på landets akutsjukhus.

Maria Leandersson jobbar som sjuksköterska på Gävle sjukhus och beskriver arbetssituationen som ohållbar.

– Det finns många situationer när det är ohållbart här uppe. Akuten är frustrerad och säger att ni måste ta era patienter, vi kan inte ha dem här nere, och sedan har vi order uppifrån att vi inte får ta in extrapersonal. Det är skitjobbigt, säger Maria Leandersson jobbar som sjuksköterska på Gävle sjukhus

Överbeläggningar, stress och stora brister i arbetsmiljön, det är normaltillståndet på många av landets akutsjukhus. Det är både fackförbunden och Arbetsmiljöverket överens om. Enligt en rapport från Arbetsmiljöverket har 54 av 60 akutsjukhus brister i arbetsmiljön och de vanligaste är överbeläggningar, där patienter tillsist hamnar i korridorer, förrådsrum och expeditionsrum.

Och facken Kommunal och Vårdförbundet varnar nu för en ohållbar situation där både patienters och personalens hälsa riskeras.

– Det handlar om människors liv, då kan vi inte ha en verksamhet som bedriver krigssjukvård i vissa lägen. Man mår inte bra och på alldeles för många ställen orkar man inte jobba heltid längre, säger Anette Karlsson som är ordförande för Vårdförbundets sektion på Karolinska sjukhuset.

Nu hotar Arbetsmiljöverket med miljonböter för ett par landsting där problemen är särskilt akuta. Men det räcker inte, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

– Det är ju inte en lösning att betala böter. Lösningen handlar ju om att förändra den här situationen. Här handlar det om att det är landstingspolitikerna som bär ansvaret för den här situationen.

– De har under en 20-årsperiod ständigt skurit ner antalet vårdplatser och ständigt minskat på möjligheten att göra ett bra jobb.

Sverige har enligt OECD lägst antalet vårdplatser per 1 000 invånare i Europa, och på några håll i landet erkänner nu landsting att nedskärningarna gått för långt, och har börjat köpa in nya sängar.

Och Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd i Stockholmslandstinget håller med om kritiken.

– Den kritiken tar vi till oss på största allvar. Det beror ju på att Stockholm växer så det knakar, med 40 000 nya invånare, och det är dubbelt mot vad planeringen var. Det som är emot oss är tiden.

Så om man åker till sjukhuset i dag kan man lita på att man får en plats då som inte är ute i någon korridor eller på någon toalett?

– Nej, det kan man aldrig garantera, säger Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd i Stockholmslandstinget.