Nytt ödesmöte i verkställande utskottet för Juholt

2:19 min

Efter dagens partiledardebatt i riksdagen upprepade Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt sin målsättning att sitta kvar över nästa val. Efter förnyad kritik stod hans prestation i debatten i fokus och i morgon och på fredag ska partiets verkställande utskott på nytt mötas och det kan finnas skäl att ompröva förtroendet för Juholt.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt mötte journalisterna efter debatten och fick många frågor om hur han ser på sin egen framtid.

– Nu har vi en kongress emellan men jag går till kongressen och ber om fortsatt mandat och förtroende. Jag tror att det är jag som kommer att leda Socialdemokraterna i valet 2014 men ytterst avgörs det, precis som förra gången, av partiets medlemmar, sa Håkan Juholt.

Håkan Juholt är ifrågasatt på nytt efter de senaste dagarnas turer sedan han, felaktigt, anklagat regeringen för att ha drivit igenom sin försvarspolitik i Riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna men Håkan Juholt vill fortsätta vara partiledare.

– Ingen är felfri, jag är inte felfri, men inte heller statsministern är felfri; så är vi människor, sa Juholt efter debatten i dag.

Socialdemokraternas verkställande utskott, den högsta partiledningen, uttalade sitt förtroende för Håkan Juholt i höstas, men debatten om hans ledarskap har inte upphört för det och den har skiftat karaktär de senaste dagarna.

Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten, skriver i sin tidning idag att Håkan Juholt "nog är körd".

"Han är ohjälpligt skadeskjuten av medierna, av krypskyttar på den högra kanten i sitt eget parti - samt av sig själv." Det skriver Greider som brukar positioneras på vänstersidan i sitt parti.

En annan högprofilerad socialdemokratisk redaktör, positionerad mer till höger, Widar Andersson i Folkbladet Östgöten, skriver att socialdemokratin håller på att förvandlas till ett "skämt".

"Jag tror inte att det går längre. Socialdemokraterna måste se till att få ett för alla parter hedersamt avslut på det här."

I morgon och på fredag träffas socialdemokraternas verkställande utskott, VU. Sven-Erik Österberg, som är med i det, vill vänta till efter mötet med besked om det finns skäl för VU att ompröva det förtroende Juholt fick i oktober.

– Det finns inget facit på det, utan allt är en bedömningsfråga; för han själv, för partiet och för verkställnde utskottet.

Vad säger dina partikollegor till dig?

– Det finns en stark oro för partiet; att vi har dåliga opinionssiffror. Man är rädd, man är orolig, man vill inte att det ska vara så här, säger Sven-Erik Österberg.

Läs mer om partiledardebatten: