Sápmi

Kokkonst på schemat

1:29 min

Nu i februari startar en fortbildning för hemkunskapslärare och kockar vid de fem sameskolorna. Målet är bland annat mer samisk mat i skolan.

Ann Ristin Fjällgren är kock på sameskolan i Gällivare och så här beskriver hon sina förhoppningar.

 --Det är att alla barnen skall få bättre mat, sådan mat de är vana att äta hemma och slippa all halvfabrikat, säger Ann Ristin Fjällgren.

 Regeringen har beviljat en halv miljon kronor till Sameskolstyrelsen för att öka kunskapen och intresset för samisk mat i sameskolorna. Dessutom ska eleverna få mer samisk mat under skoldagen. Personalen ska få en ökad kunskap om den samiska matkulturen, samt på lång sikt utveckla undervisningen om ämnet samisk mat- och matkultur.

 – Då hoppas jag att jag ska lära mig hur jag ska vidareutveckla maten på annat sätt än bara med salt. Alltså inspireras till att göra maten på något nytt sätt, säger Ann Ristin Fjällgren.

 Dessutom ska projektet väcka elevernas intresse för samisk mat- och matkultur, genom att eleven ska få kunskap om kopplingen mellan renskötsel och hur renens olika delar ska tillvaratas. Därefter ska de lära sig att laga olika samiska maträtter.

Anna Maria Åhren Pittja har två barn som går på sameskolan och hon är glad över att det ska satsas mer på samisk mat i skolan.

 --Det är jätteviktigt eftersom den samiska maten det är en del av vår kultur. Hur ska maten tillagas och med vilka råvaror.  Det är en jätteviktig kunskap, som måste föras vidare, säger Anna Maria Åhren Pittja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio