Karlshamn

"Oacceptabelt" säger rederi om felen på färjan

1:16 min

Rederiet DFDS är upprörda över att deras färja Liverpool Seaways har så allvarliga fel att de inte får lämna kajen i Karlshamn. Igår så stoppades färjan efter att transportstyrelsens fartygsinspektörer hittat allvarliga brister i båtens säkerhet.

Den oanmälda inspektionen som Transportstyrelsens fartygsinspektörer gjorde igår visade på många och allvarliga säkerhetsbrister. Gert Jacobsen är kommunikationschef på rederiet DFDS.

– Vi önskar att ha en hög säkerhetskultur så det är naturligvis oacceptabelt för rederiet, våra passagerare och speciellt de passagerare som nu får sin resa försenad. Det är helt oacceptabelt och naturligvis något som vi ska göra någonting åt direkt.

Flera fel
Färjan som trafikerar mellan Karlshamn och Klaipeda i Litauen hade en rad allvarliga brister när den stoppades igår kväll. Bland annat blockerade nödutgångar, branddörrar som inte var stängda och att det krävdes ett hopp på fyra meter för att ta sig ned i livbåtarna. Inte heller följdes reglerna för hanteringen av farligt gods ombord.

Fartyget som kan ta över 300 passagerare men vars huvudsakliga last är långtradare ägs av det danska rederiet DFDS. Gert Jacobsen säger att företagets tekniska direktör idag har rest ner för att träffa det rederi i Litauen som ska bemmanna och sköta underhållet av färjan.

Säkerhetsfokus
– Vi ska säkra med besättningen att rutinerna är på plats och att det arbetas för att lösa problemen, det är självklart att vi ska göra det. Men det är också en chans för oss att få fullt fokus på säkerheten inom vår organisation och alla andra delar av DFDS, säger Gert Jacobsen.

Andreas Norinder
andreas.norinder@sverigesradio.se