umeå

Universitetet byggs ut för matematiker

1:27 min

Umeå Universitet byggs ut, i alla fall tillfälligt. Uppe på Universitetsområdet byggs ett varmbonat matsalstält som ska rymma 800 matematikgäster.

Den 27-28 januari hålls matematikbiennalen 2012 på Umeå Universitet. Det är det största arrangemanget som någonsin hållits på campus och för att samtliga gäster ska kunna få mat i magen så byggs nu ett 1200 kvadratmeter stort tält utanför Universum. Tältet är varmbonat och kommer genom en sluss att byggas ihop med ingången till Universum.

Det är matematiklärare, professorer och forskare som kommer att inta måltider i tältet. 2500 gäster väntas komma till Umeå för workshops och konferens nästa vecka. Utbildningsminister Jan Björklund kommer bland annat att hålla föredrag i Aula Nordica under biennalen.

Vad innebär det för Umeå universitet att få ha den här biennalen?
– Vi kommer ju att få en särskild fokus på universitet de här två dagarna, så det betyder en hel del. Men det betyder också mycket för matematiken och för skolan i regionen. Vi tror att det har en stor betydelse för att gå igång det fördjupade samtalet om matematiska frågor i skolan, säger Gerd Pettersson, som sitter i projektgruppen för arrangemanget.

Catarina Rudälv sitter även hon i projektgruppen och hon menar att biennalen även kommer att märkas av på andra sätt.
– Vi har i stort sett ockuperat samtliga hotell i stan. Vi har till och med ockuperat hotell i Övik, Vännäs och Holmsund också. Umeås befolkning kommer också att märka det på busstrafiken. Relativt många kommer transportera sig till campus med lokalbussarna. Så man kommer inte kunna undgå att biennalen pågår nästa vecka, säger hon.

Reporter: Maxime Jonsson SR Västerbotten.