Kritiken mot Juholt avtar inte

Trots att Socialdemokraternas verkställande utskott i höstas uttalade sitt förtroende för Håkan Juholt som partiledare har kritiken mot honom inte tystnat. Under hösten och vintern har kriserna avlöst varandra och flera tunga socialdemokrater har öppet kritiserat Juholt.

På rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen anklagade Håkan Juholt felaktigt regeringen för att ha drivit igenom sin försvarspolitik med hjälp av Sverigedemokraterna. Det faktum att SD inte satt i riksdagen under den aktuella mandatperioden gjorde att Juholt på nytt ifrågasattes.

Peter Högberg, socialdemokratisk kommun- och landstingpolitiker i Vimmerby medverkade i P1-morgon den 18 januari och pratade om den kritik mot Håkan Juholt han har tagit upp på sin blogg under rubriken "Juholt, jag tyar inte längre".

I en ledare skriver Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten, att Håkan Juholt "förmodligen är körd".

Även Widar Andersson, tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot och numera chefredaktör för S-märkta Folkbladet, kritiserade Juholt i en ledare och menade att partiet håller på att förvandlas till ett skämt.

Samma dag gick det socialdemokratiska regionrådet på Gotland, Åke Svensson, ut i Gotlands tidningar och kallade Håkan Juholt en belastning. Samtidigt passade han på att lyfta fram Mikael Damberg som möjlig efterträdare på partiledarposten.

Även Juholts hantering av Socialdemokraternas skuggbudget har väckt frågetecken och bland annat fått Wanja Lundby-Wedin, LO-ordförande och ledamot i partiets verkställande utskott att kräva en förklaring. Frågan ska diskuteras när partiets verkställande utskott möts i eftermiddag.

Den 17 januari, väckte utnämningen av Urban Ahlin till biträdande partisekreterare kritik.

Ylva Johansson, ledande socialdemokrat, bloggade om partiets låga opinionssiffror den 1 januari.

I början av december bandas socialdemokraten och tidigare näringsministern Björn Rosengren när han säger att han tillsammans med Thomas Östros och Sven-Erik Österberg kommit fram till att Juholt måste avgå. Rosengren dementerar och hävdar senare att det hela var ett "skämt".

När det stormade som värst kring Juholt i höstas gick flera socialdemokrater ut och krävde hans avgång. Efter turerna kring Juholts hyresersättning sa Katrineholms socialdemokratiska kommunalråd Göran Dahlström till P4 Sörmland att han ansåg att Juholt borde avgå.

Dan Åke Moberg, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Kumla uttalade sig också i samband med turerna kring Juholts hyresaffär och menade att Juholt borde avgå om det visade sig att han hade ljugit.

I eftermiddag möts alltså Socialdemokraternas verkställande utskott. Där väntas bland annat turerna kring budgeten och a-kassan i höstas diskuteras.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin vill inte längre säga om hon fortfarande har förtroende för S-ledaren Håkan Juholt, inför mötet i det verkställande utskottet, där hon är ledamot.

– Jag ser fram emot en konstruktiv diskussion, säger Lundby-Wedin till TT.

Inte heller Sven-Erik Österberg ville i går uttala sig om VU:s stöd för Juholt.

– Det finns inget facit på det, utan allt är en bedömningsfråga, för honom själv, för partiet och för verkställande utskottet, sa Österberg till Ekots Inger Arenander.

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfvén sitter också med i det verkställande utskottet men han ville under morgonen inte kommentera förtroendekrisen för Juholt.