EU kan betala Saabanställdas kurser

1:30 min

De som mist arbetet på Saab och hos en del underleverantörer kan få möjligheten att vidareutbilda sig för EU-pengar.

Arbetsförmedlingen förbereder en ansökan från europeiska globaliseringsfonden.

--Vi ställer oss oerhört positiva till att kunna söka pengarna, säger områdeschefen på  Arbetsförmedlingen Eva Lindh-Pernheim

Får arbetsförmedlingen pengar ur globaliseringsfonden kan alltså många som drabbats av Saabs konkurs få möjligheten att läsa på högskola, komvux eller annan vidareutbildning och få ett inkomststöd.

En möjlighet som Arbetsförmedlingen inte annars har att erbjuda.

– Det här breddar ju möjligheterna för varje enskild person, säger Eva Lindh-Pernheim.

Arbetsförmedlingen gör en ansökan på Näringsdepartementets uppdrag och Sverige har beviljats pengar ur den här fonden en gång tidigare och det var 2009 när Volvo i Göteborg skar ner personalstyrkan med flera tusen personer.

Men det finns fler EU-pengar som skulle kunna användas till att göra före detta Saabanställda mer attarktiva på arbetsmarknaden.

Saab fick 12 miljoner ur europeiska socialfonden men hann bara utnyttja två av dem.

Elisabeth Krantz, som är chef för fonden i Västsverige, hoppas att projektet kan fortsätta genom att någon annan, kanske Trollhättans kommun, tar över projektet.

Men socialfonden kräver en motprestation vilket däremot inte behöver betyda pengar.

– Det behöver inte vara kontanta medel, säger Elisabeth Krantz. Det kan ju vara bidrag med annat än reda pengar som olika typer av tjänster. Därför vill jag gärna diskutera detta med Saab eller projektägaren.

Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sverigesradio.se