Juholts ställning i fokus när S-toppar möts

1:22 min

I dag träffas Socialdemokraternas högsta ledning, VU, för att bland annat diskutera partiets kris. Partiledaren Håkan Juholts ställning är i fokus och Lilly Bäcklund som är distriktsordförande i Västerbotten stödjer Juholt, men kräver att han förändrar sitt beteende.

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven sitter i VU, och han är oroad över läget för partiet.

– Vårt parti är i ett väldigt svårt problem, men opinionssiffror under 25 procent, så det vore konstigt om inte VU diskuterad en sådan situation, säger Stefan Löfven.

– Nu är det vår uppgift att se till att komma tillbaka och prata om de frågor som berör folk.

Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, inleder ett tvådagarsmöte i eftermiddag. Inom partiet är det många som väntar på att något ytterligare ska göras för att allt inte bara ska handla om partiledaren Håkan Juholts misstag.

Lilly Bäcklund är distriktsordförande i Västerbotten och stödjer Håkan Juholt som partiledare, men kräver att han förändrar sitt beteende.

– När man ger svar på journalisternas frågor så är det det som kongressen har beslutat, det är inte några egna citat eller felcitat. Och det är inte som när man kommer tillbaka från semestern, som han gjorde, och det första han säger är att "jag har blivit en bättre människa". Vad skickar det för signaler?

Ja, vad skickar det för signaler?

– De första signalerna som de flesta har reagerat på är att "det jag har gjort tidigare var inte så bra, men nu ska det bli bättre".

– En partiledare och en blivande statminister måste som många andra i förtroendeuppdrag tänka på vilket sätt man formulerar sig på, säger Lilly Bäcklund.