Om Släktband

Släktband är Sveriges Radios första program om släktforskning.

Idag har internet blivit ett stort hjälpmedel för släktforskare runt om i världen. Släktband visar på de nya hjälpmedel som finns och djupdyker i de arkiv som inte går att finna på internet.

I Sverige är släktforskarna ovanligt lyckligt lottade. Dels är arkiven lättåtkomliga, kyrkböckerna har klarat sig bra från missöden, såsom bränder och krig, och så finns många olika typer av arkivmaterial sparat runt om i landet.

Släktband vill visa att släktforskning inte bara är ett vackert släktträd med namn och datum. Det verkligt intressanta börjar när skelettet eller släktträdet kläs på med information från till exempel sjukhusjournaler, polisprotokoll, lärares hemliga skolrapporter och avslöjande skilsmässobrev.

Det enda som saknas i dag när släktforskaren söker information om en släkting är lukten. Fotografier, ljudupptagningar, brev och mycket annat går att hitta för att ge en så komplett bild som möjligt om våra anfäder. Att sätta in personen i ett sammanhang ger oss idag möjlighet att se hur livssituationen såg ut på den tiden.

I Släktband hör vi enskilda öden som exemplifierar hur nära man kan komma en människa i arkiven. Vi kommer att avslöja familjehemligheter och titta närmare på praktiska råd som vana släktforskare ger.

Här kan du lyssna på avsnitt från tidigare säsonger av Släktband.