Uppsala

Nytt resurscentrum öppnas

1:59 min

På lördag är det tio år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa i systerns lägenhet i Uppsala. Och om en vecka öppnar Uppsala kommun ett nytt Resurscentrum för dem som utsatts för våld i nära relationer. Sureya Calli, som jobbat med utvecklingsarbetet, hoppas att det ska leda till att fler ska kunna få rätt hjälp.

– I debatten har vi glömt bort att det finns vuxna kvinnor, pojkar, unga män och hbt-personer som också utsätts för hedersrelaterat hot och våld. Meningen med det här är att samla allting under samma tak så att vi kan följa en person under lång tid.

I fortfarande nästan helt tomma lokaler, Försäkringskassans gamla , i S:t Persgallerian öppnar 27 januari en ny mottagning dit den kille, tjej, kvinna eller man som utsatts för våld av någon närstående ska kunna vända sig. Hittills har t.ex de som lämnat ett skyddat boende, eller som vill ha hjälp men inte behöver skyddat boende, fått ha kontakt med flera olika myndigheter, och kunnat ramla mellan stolarna. Nu ska de olika myndigheter som blir inblandade också kunna samarbeta lättare.

– Ingen kunnat hålla i en person genom hela processen, säger Sureya Calli.

Rikskvinnocentrum har en telefonmottagning för kvinnor från hela landet där man kan vara anonym och en mottagning i samarbete med landstinget för kvinnor i Uppsala län. Men dit får - till skillnad från det här nya Resurscentret - inte pojkar och män komma.

Vilka hoppas ni ska vända sig hit?

– Egentligen alla upp till hundra. Men framförallt ungdomar från 13 år och uppåt.