Öppen kamp bland republikanerna efter avhopp

1:37 min

Den republikanske presidentaspiranten Rick Perry hoppade i dag av primärvalskampanjen. Att Perry lämnar in är en motgång för den hittillsvarande favoriten Mitt Romney. Republikanernas kamp om vem som ska bli deras kandidat i höstens val har nu blivit en väldigt öppen affär.

För bara några dagar sedan såg den förre guvernören Mitt Romney ut att gå mot en promenadseger i primärvalet i delstaten South Carolina och därigenom kanske också i praktiken bli klar som republikanernas presidentkandidat. 

De senaste opinionssiffrorna visar att den förre talmannen Newt Gingrich är kraftigt på väg uppåt, bland annat efter en stark debattinsats i måndags. Texas-guvernören Rick Perry har länge legat långt efter och idag meddelade han att han inte längre kandiderar.

Perry sa samtidigt att han hädanefter stöder Newt Gingrich, Perry och Gingrich har konkurrerat om samma starkt konservativa väljare och om Gingrich nu kommer att få överta åtminstone större delen av Perrys anhängare så får han en klar skjuts framåt. 

Många republikaner är fortfarande tveksamma inför Mitt Romney eftersom han inte anses tillräckligt konservativ, åtminstone inte i olika moralfrågor, och de senaste dagarna hans väljarstöd sjunkit.

Nu ser det ut att bli ett väldigt tätt tvåmannarace mellan honom och Newt Gingrich i valet på lördag och det är mycket svårt att spå om utgången. 

Under alla omständigheter betyder det nog att primärvalskampanjen kommer att fortsätta ett bra tag till.

Nu återstår det bara fyra kandidater, de två andra är Rick Santorum och Ron Paul; ikväll ska de ha ytterligare en debatt och som läget ser ut nu kan den rentav bli avgörande för valutgången.