Ingen Rushdie när Jaipurfestivalen startar

1:16 min

I Indien startar i dag en av Asiens största litterära festivaler, den i Jaipur. Men tydligen utan ett av sina största affischnamn: Salman Rushdie.

Muslimska grupper planerade protester mot Salman Rushdies deltagande i staden Jaipurs årliga litteraturfestival, ett evenemang som lockar runt 250 talare i år. Arrangörerna oroade sig för säkerheten. Efter att polisen lovade att Rushdie inte kommer har protesterna nu avblåsts.

1988 ledde Rushdies bok "Satansverserna" till en iransk religiös fatwa mot honom, och han lever skyddat sedan dess. Hans bok förbjöds i Indien och muslimska grupper har försökt bannlysa också honom från landet.

Men även om Rushdie inte deltar i öppningen i dag hoppas många att den brittiske författaren, född i Mumbai för 65 år sedan, ändå kommer att dyka upp under festivalen, som pågår i fem dagar.´

Festivalen har växt år från år, något som avspeglar det ökande litteraturintresset i Indien. Den domineras av författare från Indien och övriga Sydasien, men har numera också deltagare från resten av Asien - och därtill namn som Tom Stoppard och David Remnick som ska tala om sin Obama-biografi. Deltar gör också nya litterära sensationen Taiye Selasi, hon som skrev "The Sex Lives of African Girls". Sufiska poeter och en iransk författare - och många andra - kommer också att dela scen med en kvinna som med sin bokklubb haft kolossal inverkan på litteraturen i Förenta staterna - Oprah Winfrey.

Nils Horner
nils.horner@sr.se