Presidentkandidat pressades om otrohet

1:50 min

De republikanska presidentkandidaterna avslutade för några timmar sedan den sista debatten inför det viktiga primärvalet i South Carolina på lördag. De fyra återstående kandidaterna tävlade om att vara mest konservativ - men några frågor av personlig karaktär kom också upp.

South Carolina är tredje delstaten i primärvalskampanjen där republikanerna ska utse sin presidentkandidat och på bara några dagar har läget förändrats helt.
I början av veckan ledde förre guvernören Mitt Romney stort. Men enligt de allra senaste opinionsundersökningarna har förre talmannen Newt Gingrich gått förbi. I slutskedet av kampanjen har hans tidigare historia av otrohet i äktenskapet kommit upp igen och Gingrich gick till stenhård motattack.

Publiken jublade sanslöst när Gingrich sa att han var förbluffad över att CNN kunde inleda en presidentdebatt med ett sådant ämne och mycket skickligt vände han frågan till ett angrepp på massmedia, ett populärt tema i konservativa kretsar.

Mitt Romney i sin tur har de senaste dagarna fått försvara att han inte velat offentliggöra sin inkomstdeklaration. Nu säger han att han ska lämna ut årets deklaration i april men när han fick frågan om att redovisa skatten längre tillbaka blev han väldigt otydlig.

– Kanske, jag vet inte för hur många år, sa Romney och lät återigen lite osäker som ofta han gör vid överraskande frågor.
Ämnet är känsligt eftersom Romney är multimiljonär och han riskerar alltid att framstå som en överklasssnobb när man pratar privatekonomi.

Den förre detta senatorn Rick Santorum gjorde ett sista försök inför valet att framställa sig som den enda genuint konservativa kandidaten. Libertarianen Ron Paul fick ibland kämpa för att få ett ord med i laget.