Tar fasta på urgammal bildskatt

2:39 min

En sjutusen år gammal bildskatt ska nu träda fram i ljuset. Efter två års förstudie drar projektet "Rock art in Sápmi" igång på allvar. De har kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014 som mål. Tanken är att museer, arkiv, universitet och andra aktörer i Barentsregionen ska samarbeta kring forskning och förmedling av den nordliga hällristningskonsten.

– Nämen det här är så fascinerande och Rock art in Sápmi utgår från den här bildskatten som hällkonst är, säger Kristina Kalén som är projektledare på Västerbottens museum. 

Rock art in Sápmi drivs av Västerbottens museum för att belysa de nordliga kulturarven. Projektet drog igång efter årsskiftet är bland annat finansierat av Umeå kulturhuvudstad 2014, och alla de som är med, där Umeå universitet, Ajtte i Jokkmokk och Skogsmuseet i Lycksele bara är en bråkdel av samarbetspartners Projektledaren Kristina Kalén menar att det handlar om att lära sig av varandra med hällkonsten som bas och att låta luften vara fri. Något som ska leda till en uppsjö av olika resultat.

– Det är allt möjligt, det är liksom allt från faktiska utställningar, om vad är hällkonst rent arkeologiskt till samiska teaterns föreställning som tar avstamp ifrån kulturarvet säger Kristina Kalén.

Finns det inte en risk att det spretar för mycket?
– Jo, men jag hoppas ju att det blir rörigt och spretigt, jag tror faktiskt det är en kvalitet i det här att det inte är så här: okej, nu ska museet göra en utställning om hällkonst, ja ja då vet vi hur vi gör, eller nu ska västerbottens teatern göra en föreställning någonting, ja då vet vi hur vi gör säger Kristina Kalén.

Istället menar Kristina Kalén att någonting annat ska uppstå i friktionen mellan alla olika samarbetsparter I ett projekt som skrider över tidsgränser, över landsgränser och ämnesområden. Mellan bland annat arkeologi, etnologi, konst och teater

– Då är det ju underbart att det är hällkonsten som är botten, för en arkeolog kan ju tusen gånger mer om hällkonst än vad jag kan, men jag kan ändå se någonting, som den personen kanske inte gör. Eller en nioåring i Tärnaby kan se någonting helt annat i en bild som kan vara lika rätt säger Kristina Kalén.

Men blir det inte lätt att tappa fokus?
--Det är ju min uppgift att se till så att alla behåller fokus. Det är ju som en skattkista med kunskap och människor och idéer och kreativitet som förhoppningsvis, eller säkert, kommer leda fram till jättebra grejer, och målet är att få upp ögonen för dom kulturarv som vi har här i norr, säger Kristina Kalén.

Och då är det både hällristningar och hällmålningar och den finns ju i hela världen, men det finns väldigt mycket här i Sápmi, alltså i Jämtland och i Västernorrland och i Västerbotten och i Norrbotten och i Norge och i Finland och i Ryssland.

Det är en bildskatt som är från 5000 år före kristus som fortfarande finns kvar och den är demokratisk på det sättet att vem som helst kan stega ut på en klippa eller i skogen och titta på det. Det är ingen som kan hänga det på en vägg, utan det är där och oftast är det på vackra platser också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio