Kommentarer om socialdemokratins splittring

1:45 min

Vad betyder det för Socialdemokraterna att delar av partiet nu öppet kräver hans avgång? Thomas Ramberg, mångårig politisk reporter och Inger Arenander, inrikespolitisk kommentator vid Ekot förklarar hur det hänger ihop, både på kort och lång sikt.

Flera partidistrikt har nu öppet krävt att Håkan Juholt lämnar posten som partiledare för Socialdemokraterna.

Ekots inrikespolitiska kommentator Inger Arenander kommenterar avgångskraven:

– Att de offentliggör är ett sätt att försöka påverka det som pågår i verkställande utskottet, och vilket beslut de så småningom ska fatta. Deras uppgift är att hålla ihop partiet och nu är splittringen i öppen dag.

– Splittringen finns också i VU. Distriktsordförandena representerar inte sig själva utan de representerar sina medlemmar. Det är medlemmarna som i sista hand avgör om Håkan Juholt får fortsatt förtroende.

– Enigheten är borta, splittringen är öppen, säger Inger Arenander, Ekots inrikespolitiska kommentator.

För att förstå dramatiken kan man behöva känna till Socialdemokraternas historia. Tomas Ramberg, mångårig politisk reporter för Sveriges Radio, talar om två långsamt växande, krypande kriser, som nu sammanstrålar i en.

– Dels handlar det om politiken. Enda sedan 90-talet, då man gick från att vara ett reformparti till ett parti som skulle hantera ekonomiska kriser, så har Socialdemokratin haft svårt att orientera sig politiskt.

– Det tydligaste exemplet på senare tid har gällt debatten efter Carema där man inte visste hur man skulle använda det öppna mål som uppstod mot regeringen. Man hade ganska nyligen fattat ett partibeslut om att man inte skulle vara emot vinster i välfärden; man var oroliga att skrämma bort medelklassväljare.

– Därför hade man inget klart politiskt svar på den efterfrågan på politik som då uppstod, säger Tomas Ramberg.

Den andra långa krisen rör partiets organisation och vad som en gång kallades arbetarrörelsen.

– Det är inte längre någon rörelse med massa medlemmar som står på tå, redo att försvara sitt parti och sin ledare. När det blir ett tryck från omgivningen, från media och motståndare, finns ingen motståndskraft, säger Tomas Ramberg. 

Ekot