Greklands skulder kan skrivas ned

1:16 min

I Grekland pågår förhandlingarna mellan regeringen och de privata långivarna alltså banker och fonder. Under fredagseftermiddagen har det kommit uppgifter om att en överenskommelse mer eller mindre är klar.

Förhandlingarna i Aten har i den här omgången pågått sedan i tisdags och flera medier uppger nu att parterna träffat en preliminär överenskommelse om en frivillig skuldnedskrivning.

En uppgörelse med de privata långivarna är nödvändig för att lösa krisen. Det innebär att Greklands skuldberg minskas radikalt samtidigt som det krisande landet kan få tillgång till nya nödlån från bland annat från Internationella valutafonden.

Enligt de här uppgifterna innebära överenskommelsen att de privata obligationsägare förlorar  upp till 70 procent av värdet på innehavet i grekiska statspapper. Långivarna får då byta sina tillgångar mot nya obligationer med betydligt längre löptid, 30 år, och en kupongränta på runt fyra procent.

Det skulle i praktiken innebära en skuldlättnad som överstiger de runt 900 miljarder kronor som tidigare diskuterats.

Uppgifterna har inte bekräftats från officiellt håll. Greklands finansminister Evangelos Venizelos sa i dag att han skulle hålla en telefonkonferens med företrädare för EU och därefter klockan halv åtta i kväll återupptas samtalen med långivarna för att lösa de slutliga detaljerna.

Sent på fredagskvällen meddelade Greklands finansdepartement att skuldförhandlingarna fortsätter på lördagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.