"Vi behöver syssla med politik – inte stridigheter"

1:56 min

Under dagen har flera partidistrikt krävt att partiledaren Håkan Juholt avgår. Däribland distriktet i Västmanland där Pia Nilsson är vice ordförande som under kvällen tagit emot beskedet att VU har fortsatt förtroende för Juholt.

– Lite överraskad måste jag nog ändå erkänna att jag blev. Det som kommer att bli intressant är att höra hur man kommit fram till det ställningstagandet. Det vet vi ännu inte. Vi vet inte heller om det var ett enigt verkställande utskott som fattade beslutet. Jag utgår från att vi kommer få en mer detaljerad information vad kvällen lider, säger Pia Nilsson.

Hur kommer ert distrikt agera nu?
– Det är lite svårt att svara på direkt. Vi får nog prata om det och utifrån den information jag räknar med kommer från VU-sammanträdet – hur man kommit fram till slutsatsen och vilka argument som vägt tungt i dag. Och i en demokratisk process hör att man inte alltid får som man vill, men man kan åtminstone få kräva en redovisning för hur resonemanget gått.

Även Socialdemokraternas partidistrikt i Örebro krävde i dag att Juholt slutar, men partidistriktets ordförande Jonas Karlsson vill inte kommentera det ställningstagande som partiets verkställande utskott kom med tidigare.

Samtidigt har en rad distrikt under dagen uttalat sitt stöd för Håkan Juholt, däribland hans eget hemdistrikt Kalmar samt även Södra Älvsborg där Phia Andersson är distriktsordförande.

Hon var tidigare i dag mycket kritisk till avgångskraven från några av Mälardalsdistrikten. Så här säger hon efter beskedet från partisekreterare Carin Jämtin:

– Jag tycker det är ett bra besked. Jag tycker det är klokt. Det här handlar som Carin sa att vi har en mödosam väg tillbaka men den ska vi göra tillsammans.

Håkan Juholt är den partiledare som Socialdemokraterna behöver?
– Ja, det är det. Vi behöver syssla med politik och inte med interna stridigheter.