TJUVJAKT

Tipspengar ska stävja tjuvjakt på varg i Dalarna

1:28 min

Svenska Rovdjursföreningen utlyser en belöning på 100 000 kronor för tips som leder till att polisen kan gripa den eller de personer som misstänks ha tjuvjagat en varg i Dalarna förra veckan.

Vargens kropp har inte hittats, men däremot det särskilda halsband som vargen bar. Det hittades avskuret och slängt vid bron över Fuluälven vid Fulunäs i Dalarna, några mil norr om Sälen. Det anses att det var meningen att halsbandet skulle återfinnas.

– All vettig förvaltning av våra rovdjursstammar i det här landet äventyras av den här omfattande illegala jakten som pågår. Det gäller i synnerhet varg men även de andra arterna. Vi vill markera att det är extremt viktigt att den här typen av grov brottslighet bekämpas, säger Roger Olsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.

Enligt Dalademokraten har polisen säkrat spår från den illegala jakten. Folk på skotrar har jagat varghanen på söndagseftermiddagen. Därmed rör sig frågan inte bara om grovt jaktbrott utan även djurplågeri, eftersom djuret jagats med skoter.

Meningen är att tipsare ska gå till polisen och om tipset leder till gripande och fällande dom så kommer de 100 000 kronorna att betalas ut.

Roger Olsson tror inte att tipspengarna kommer att leda till rykten eller att oskyldiga pekas ut.

– Det här är ju vad vi kan göra som en ideell organisation för att markera och hjälpa till för att de här brottslingarna ska bli upptäckta och lagförda, helt enkelt, säger han.