Håkan Juholt avgår

6:55 min

Håkan Juholt, partiledare för Socialdemokraterna är i Oskarshamn berättade på eftermiddagen att han avgår med omedelbar verkan. På fredag eftermiddag sa partisekreteraren Carin Jämtin att verkställande utskottet hade fortsatt förtroende för deras partiledare. Men nu avgår alltså den tidigare partiledaren Håkan Juholt. 

P4 Extra Helg i en förlängd sändning på lördagen med anledning av Håkan Juholts besked från pressträffen. 


Vad har du för tankar om Socialdemokraterna idag? Kommentera! 


– Jag har gjort misstag som partiordförande, säger Håkan Juholt, under presskonferensen, hur stora dessa misstag är det får framtida forskning utvärdera. 

Han sa att han inte ville stå i vägen för partiet och den omstart som partiet behöver och med tanke på det sviktande stödet sa Håkan Juholt att 

– Med den bakgrunden lämnar jag med omedelbar verkan uppdraget som ordförande i Socialdemokraterna. 

Beskedet var väntat efter de senaste dagarna. När han kallade till pressträff sa många att det handlade om just avgången. Vem som blir nästa partiledare är nu en öppen fråga. 

– Jag hoppas på att det blir Carin Jämtin, säger Lotta Gröning, vänsterkrönikör på Expressen.

Stefan Löfvén, IF Metall, och Mikael Damberg är två namn som stasvetaren Ulf Bjereld. 

Tidigare på eftermiddagen spekulerade statsvetaren Ulf Bjereld, Mona Haugland (s) från Kungälv och Leine Johansson (s) från Oskarshamn i vad Håka Juholts besked ska bli.

– Vi behöver Håkan Juholt säger Mona Haugland (s). 

Leine Johansson tycker att det finns ett stort intresse av att bli medlem i partiet och tycker att det är konstigt att få har förtroende för Socialdemokraterna. 

– Jag förstår inte det här, det är något i toppen som vi behöver reda ut. 

Ulf Bjereld, statsvetare på Göteborgs universitet, tror att beskedet från Håkan Juholt i eftermiddag är att han ska avgå.  

Vad talar för att han ska avgå? 
– Ja det är det mesta. 

Men det finns en sak som talar emot säger Ulf Bjereld och det är att Carin Jämtin på fredagen sa att de fortfarande hade förtroende för honom. 
– Det kan vara så att man lämnade beslutet till honom själv, förklarar Ulf Bjereld att VU sa detta.