Jämtin tar över om Juholt avgår

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, är beredd att tillfälligt ta över ledningen av partiet, erfar Ekot. Detta under förutsättning att Håkan Juholt verkligen förklarar att han avgår, på presskonferensen i Oskarshamn i eftermiddag.

De flesta ledande socialdemokrater verkar nu vara övertygade om att Håkan Juholt avgår som partiordförande i eftermiddag. Ilmar Reepalu, som är socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, tycker att det är ett klokt beslut - både för partiet och för Juholt själv.

– Jag tror att det är Håkans beslut och att det är ett rimligt beslut också. Jag tro att det för honom själv så förstår jag inte hur han har orkat med den press som varit på honom, och det är det som har följt honom hela tiden.

Som en övergångslösning, i avvaktan på att en ny partiordförande utses, väntas Carin Jämtin ta över ledningen av partiet.

– Det finns lite olika alternativ då, ett är att man förordnar någon till tillfällig partiledare eftersom vi inte har någon vice partiledare, säger Johan Andersson, ordförande Socialdemokraterna Östergötland

– Den som ligger närmast till hands i såna här fall är i så fall partisekreteraren Carin Jämtin.  

Allt fler ledande socialdemokrater talar nu öppet om den process som förestår, att få fram en ny partiledare.

Detta efter uppgifterna om att Håkan Juholt har kommit överens med partiets verkställande utskott om att själv tillkännage sig avgång. Detta väntas ske på den presskonferens som Juholt håller i Oskarsham klockan tre i eftermiddag.

En av dem som redan tidigare i veckan krävde Håkan Juholt avgång är Åke Svensson, regionråd på Gotland, och ledamot av socialdemokraternas partistyrelse. Han välkomnar nu uppgifterna om att detta nu är på väg att ske. Nästa partiledare måste utses under större öppenhet än tidigare, anser han.

– Jag tycker att vi ska ha en öppen och tydlig debatt internt kring vägval och där vi lämnar fältet fritt för olika kandidater att bli partiledare.

Vem skulle du själv vilja se som ny partiledare?

– För mig är Micke Damberg en ung, framåt, väl påläst kandidat. En av många kandidater skulle jag vilja säga.