Håkan Juholt avgår som S-ledare

2:28 min

Håkan Juholt avgår som partiledare för Socialdemokraterna med omedelbar verkan. Det meddelade han strax efter 15 i dag under en kort presskonferens i hemstaden Oskarshamn.

– Jag lämnar uppdraget som ordförande för Socialdemokraterna med omedelbar verkan, säger Håkan Juholt.

– Jag vill inte stå i vägen för den nystart som både socialdemokratin och Sverige behöver. Jag kommer att ge mitt fulla och helhjärtade stöd till min efterträdare.

Håkan Juholt inledde med att hälsa dem som fanns på plats i köpcentret Flanaden välkomna. Han möttes av jubel och när han tillkännagav sin avgång hördes flera bu-rop och visslingar.

– Jag är född socialdemokrat och jag kommer att dö socialdemokrat. Det var här som jag blev medlem. Hela mitt vuxna liv har jag försökt verka för S och partiets idéer. För knappt ett år sedan fick jag frågan från valberedningen om jag ville bli ordförande för Socialdemokraterna. Jag sökte inte uppdraget, jag blev erbjuden det.

Om sin tid på partiledarposten sade Håkan Juholt:

– Nystarten kom av sig. Partiet har upplevt en höst som dessvärre saknar motstycke. Jag känner starkt internt stöd men känner att S har förlorat ett betydande stöd utanför partiet.

– Jag har gjort misstag som partiledare, hur stora de är får framtida forskning utvärdera, sade Håkan Juholt innan han lämnade podiet och försvann utan att svara på frågor från press eller allmänhet.

Fram till i dag har Håkan Juholt kämpat hårt för att behålla sin position inom Socialdemokraterna, trots massiv kritik både inifrån partiet och utifrån. Kort efter att VU-mötet avslutades i går kväll höll partisekreteraren Carin Jämtin en presskonferens där hon uttalade sitt och den högsta ledningens stöd för Håkan Juholt som partiledare.

Men när det verkställande utskottet i höstas diskuterade förtroendefrågan efter affären med Håkan Juholts hyresavdrag var Håkan Juholt själv närvarande vid presskonferensen. I går åkte han direkt till sitt hem i Oskarshamn.

Den massiva kritiken mot Håkan Juholts partiledarskap började i höstas då Aftonbladet avslöjade att partiledaren kvitterat ut för stora hyresbidrag från riksdagen.

Under hösten och vintern har kritiken fortsatt hagla över Håkan Juholt, bland annat för hanteringen av partiets skuggbudget och de historiskt låga opinionssiffrorna som partiet dragits med sedan Håkan Juholt tillträdde i mars.