SOCIALDEMOKRATINS KRIS

Juholt avgår: "Vill inte stå i vägen för en nystart"

0:41 min

Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt meddelade på lördagseftermiddagen att han avgår från sin post, med omedelbar verkan. Han hann vara socialdemokratisk partiledare i bara tio månader. Partisekreteraren Carin Jämtin tar nu över och leder partiet tills vidare.

– Sverige behöver en stark, optimistisk, nyfiken och framtidsorienterad socialdemokrati, och en opposition som är beredd att ta ansvar för Sverige. Och allra senast 2014 behöver Sverige en nystart. Mot den här bakgrunden lämnar jag med omedelbar verkan uppdraget som ordförande för Socialdemokraterna. Jag vill inte stå i vägen för den nystart som både socialdemokratin och Sverige nu så innerligt väl behöver, sa Håkan Juholt på pressträffen.

Håkan Juholt medgav att han begått misstag. Hur stora dessa misstag var får "framtida forskning utvisa", sa han. Han meddelade också att han ger sitt fulla och helhjärtade stöd till sin efterträdare.

Efter sitt korta anförande lämnade Juholt snabbt podiet.

Det blir nu Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin som tar över tillfälligt och leder partiet.

"I en exectionell situation får jag gå in och hjälpa till", sa Jämtin på en annan pressträff på Socialdemokraternas partihögkvarter på lördagen. Men hon underströk samtidigt att hon fortfarande bara är partisekreterare.

– Jag är inte tillförordnad partiordförande. Jag är partisekretare. Och partisekreteraren går in när partiledaren inte är med, sa hon.

Partistyrelsen fattar beslut om hur processen med att ta fram en ny partiledare kommer att drivas vidare, konstaterade Jämtin. Hon såg det dock som uteslutet att hon ska fortsätta leda partiet till den ordinarie partikongressen nästa år.

Så sent som igår uttalade Carin Jämtin och partiets verkställande utskott sitt stöd för Håkan Juholt. Men enligt uppgift till både TV4 och SVT hade en uppgörelse nåtts i verkställande utskottet om att Juholt gått med att avgå, i utbyte mot att verkställande utskottet uttalade sitt förtroende för honom. Men det här förnekade Carin Jämtin på pressträffen idag.

– Vi uttalade igår vårt förtroende. Vi fattade inget sådant beslut på verkställande utskottet, precis som jag sa igår. Det är hans beslut och det har mognat i honom.

Och vad säger du om beslutet?

– Vi uttalade förtroende för honom igår. Men jag respekterar hans beslut. Nu går vi vidare utifrån det beslutet, sa hon.

Oavsett hur man ser på ledarskapsfrågan så känner "alla socialdemokrater sorg idag", sa Carin Jämtin på pressträffen, och pekade också på några frågor som Juholt har satt på den politiska dagordningen.

-- Han har bland annat satt frågan om barnfattigdom på den svenska politiska dagordningen. Men också andra politiska frågor som vi kommer att fortsätta jobba med. Bland annat frågan om avregleringar i Sverige, sa Carin Jämtin på lördagens pressträff.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) skriver i ett pressmeddelande att han tackar Juholt och önskar honom lycka till.

"Jag vill tacka Håkan Juholt för samarbetet under den här tiden. Håkan Juholt är en engagerad politiker och en skicklig debattör. Jag önskar honom allt väl i framtiden", skriver Reinfeldt.

Håkan Juholt valdes till partiordförande på en extrakongress i Stockholm den 25 mars 2011.

Redan i sitt installationstal hävdade han att de stora fackförbunden och partiet skulle överlägga om pensionssystemet, vilket avvisades från fackligt håll.

Det stora bakslaget kom dock när det blev känt att Juholt hade begärt och fått hel ersättning för boendet i en övernattningslägenheten, trots att han delat bostaden med sin sambo i flera år. En förundersökning inleddes men lades ned.

I september blev det stor kalabalik i riksdagsgruppen när det första utkastet till budgetmotion inte innehöll en höjning av a-kassan. Uppgifterna om hur detta gick till har varit många och motstridiga.

Senare under hösten sågades Juholt totalt av partistyrelseledamoten Anders Johansson efter att ha frågats ut i Ekots lördagsintervju, där Juholt enligt honom gav dåliga och svajiga svar i en rad centrala politiska frågor. Det tidigare statsrådet Thomas Östros vägrade sedan i SVT att svara på om han har förtroende för Juholt.

Juholt åkte under jul och nyår på semester till Mexiko och kom tillbaka "som en ny människa", som han själv uttryckte det, men hamnade i problem på en gång när han i Sälen anklagade regeringen för att ha gjort upp med Sverigedemokraterna i försvarspolitiken redan 2009, när partiet inte ens fanns i riksdagen.

Partiets opinionssiffror försämrades kontinuerligt under hösten och den senaste månaden har Socialdemokraterna hamnat runt rekordlåga 25 procent i opinionsmätningarna. Förtroendet för Juholt själv var ännu lägre.

Idag meddelade han sin avgång.

Håkan Juholt var Socialdemokraternas åttonde ordförande, och är den som suttit med marginal kortast tid på partiledarposten, bara tio månader.